Citeam azi de dimineata un articol foarte interesant al lui Daniel Gross in Newsweek, despre cum ar trebui americanii sa inceteze a mai economisi excesiv (rata de economisire a crescut de la 0.4% inainte de criza la 5% acum) si sa puna banii inapoi la lucru, sa inceapa din nou sa isi asume riscuri si sa inceapa din nou sa consume. Mai cu cap, mai cu moderatie, dar sa consume.

Nu prea sunt de acord cu destule din acel articol, fie si pentru ca asumarea de riscuri, combinata cu un consum excesiv nu pot sa duca la rezolvarea unei crize pe care tot ele au determinat-o. In plus, repet ca ceva s-a schimbat fundamental, si nu e vorba aici de incredere sau de moartea capitalismului, ci de o trecere de la un consumerism fara limite la ceva mai bun, la o moderatie care pe termen lung nu are cum sa strice.

Daca rata de economisire ramane la 5%, atunci si America se va imbolnavi mai rar si mai putin dur decat a facut-o. E adevarat, asta ar insemna o recesiune de inca 1-2 ani, dar pe termen lung va fi mult mai bine decat daca se reia consumul aiurea-n vant.

Insa ideea cea mai interesanta din articol (amintita deja de multa lume si in Romania) este ca aceasta perioada a crizei e cel mai potrivit timp pentru a porni un startup. Motivul? Pai sa vorbim de Bucuresti:

- Chiria unui apartament la standarde foarte bune te poate costa acum chiar si doar 400 de euro pe luna.

- Foarte multi oameni de valoare isi pierd locurile de munca; ei vor fi dispusi sa lucreze pentru mult mai putini bani decat ar fi cerut cu un an in urma, dar au aceeasi valoare ca si atunci

- Unii dintre oamenii de valoare care vor porni startup-uri in aceasta perioada pot pune in aplicare idei trase pe linie moarta de managementul companiilor din care pleaca, fie si pentru ca panica in fata crizei ii impiedica sa vada oportunitatile reale

- Tot ce inseamna costuri este acum redus, partenerii vor fi mult mai dispusi sa negocieze, lumea va fi mai atenta cu un client nou. De la utilaje la computere, de la consumabile la masini, toate pot fi achizitionate mai ieftin.

- Daca oferi ceva cu adevarat interesant, mai ales pe partea reducerii de costuri, firme care altadata nu s-ar fi uitat la tine s-ar putea sa iti devina clienti. Focus on it.

Sunt si minusuri. Accesul la creditare este mai dificil. Accesul la business-angels poate fi si el mai dificil. Fondurile de investitii, necesare in cazul unor startupuri ambitioase, sunt extrem de reticente in a-si mai asuma cine stie ce riscuri. Cu alte cuvinte, tot ce inseamna acces la bani e mai dificil.

La noi mai e un element in aceasta ecuatie: criza abia a inceput. Suntem, ca de obicei, cu cel putin 6-10 luni in urma economiilor vestice. Si daca economia americana da primele semne de insanatosire (mai e mult inca pana departe, insa se pare ca ne apropiem foarte rapid de fundul curbei, daca nu cumva chiar suntem acolo), economia romaneasca va mai sta in criza cel putin 2 ani. Cu imbecilii de la guvernare, posibil si 3-4. Nu ca asta ar insemna o recesiune. Ci doar ca foarte multe businessuri se vor sufoca si vor muri.

Asadar, putin curaj domnilor si doamnelor. Poate ca e timpul potrivit pentru un startup :)

ps. Musai de citit si editorialul lui Isaila, din Adevarul.

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card