Orice criza dureaza pana in momentul in care te opresti, te tii bine pe picioare si iti iei inima in dinti sa incepi sa inaintezi.

Chiar daca poate 70% dintre efectele crizei se simt din acel moment incolo, chiar daca ce-i mai greu este asadar inca in fata, din acel moment criza se termina si incepe oportunitatea.

In momentul in care doi dintre foarte putinii oameni lucizi de la noi dau semnale ca din ce in ce mai multi au incetat sa se lamenteze, s-au infipt bine pe picioare si au inceput sa inainteze, eu pot spune ca aceasta criza s-a terminat. De acum incep oportunitatile. Asta nu inseamna ca s-a terminat cu greul. Ba dimpotriva. Lucrurile urate abia acuma vin cu adevarat. Dar criza, senzatia ca totul se darama in jurul tau, e pe sfarsite. E ca la razboi, cititi in materialul lui Adrian Stanciu! (primul link). E ca o larva tanara care se pregateste sa se transforme in fluture – faza de cocon e naspa rau, dar stim ce urmeaza sa apara.

Sau e la fel ca sfarsitul toamnei. Toate frunzele au cazut, toti pomii par morti, toate animalele calatoare au plecat, cine s-a pregatit de iarna bine, cine nu aia e. Iarna abia incepe, frigul abia urmeaza sa vina iar viscolul cel mai greu apare abia peste trei luni, spre finalul iernii.

Insa graul deja a incoltit. Daca va aduceti aminte, asta e si semnificatia graului pe care il pun romanii la incoltit de Sf. Andrei – vine iarna, vine greul, insa starea de spirit este alta. Poate nu degeaba trei dintre cele mai vesele sarbatori au loc la inceputul iernii, iar oamenii se bucura de primele zapezi cu o bucurie pe care rar o exprima la fel de copilareste (ma rog, prin oameni inteleg oricine altii decat maimutele nevrozate de la stiri).

Din atata natura moarta cata este acuma in economie, a inceput sa incolteasca graul. Sunt firme care au dat deoparte tot ce au trebuit sa dea deoparte si acum sunt pregatite pentru iarna. Sunt bani care au plecat din tara si care aici faceau mai mult rau decat bine (vezi imobiliarele). Sunt persoane care au incetat sa se mai imprumute aberant si acum traiesc moderat, platindu-si ratele cu atentie si veghindu-si cheltuielile. Chiar si guvernantii, in prostia lor, au reusit sa scada dezmatul banilor publici (cu sau fara voia lor).

Greul abia vine. Zapezi mari, daca e sa ne luam dupa ce se intampla in zona euro. Dar si o primavara cu atat mai verde si mai inflorita. Simtiti asta?

Eu o simt. E in aer.

Tagged with:  
Share →

One Response to Criza. Pana cand?

  1. [...] Contact « Criza. Pana cand? [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card