Cu ajutorul unor linkuri, caci mi-e prea lene sa scriu pe larg despre istorica lupta politica dusa de marionetele lobby-istilor din Congresul american.

1. Cati bani trebuie sa dea USA in august, si cati bani va avea de fapt in buzunare. Pe scurt: ii vor lipsi cateva zeci de miliarde de dolari. Pe care nu va putea sa ii imprumute daca plafonul de indatorare nu este crescut la inceputul lunii (fatidica data de 2 august). Deci, faliment temporar.

2. Sunt baby-boomer-ii de vina pentru criza? Da si nu. Pe scurt: populatia care are azi peste 45 de ani creste de 18 ori mai repede decat populatia care are sub aceasta varsta, ceea ce inseamna ca pensiile de stat vor fi nesustenabile orice s-ar incerca (idem si in Europa). O alta opinie arata cu degetul spre elefantul din camera (nu cel republican), si anume bula imobiliara care a declansat de fapt gaurile astronomice din bugetele tarilor nord-atlantice, inclusiv America. Oricum ar fi, criza economica este doar fundalul pentru criza politica actuala.

3. Exista vreo cale spre compromis politic? Nu prea, caci ambele partide sunt pe un curs de coliziune greu de crezut in urma cu cativa ani. Chiar si dupa realizarea unui compromis temporar, lupta va continua, caci caile prin care trebuie redus uriasul deficit bugetar al SUA sunt extrem de diferite in capul celor 2 partide.

4. Cine are dreptate, stanga sau dreapta? Raspunsul e ca nici unii, nici altii. Plafonul de indatorare este unul artificial si politicianist, reducerea drastica a cheltuielilor guvernamentale (austeritate) a dat gres in Europa si va da gres si in SUA, continuarea cheltuielilor guvernamentale la un nivel similar si cresterea taxelor iarasi a dat gres in Europa si va da gres si in SUA. In fine, cine chiar are timp de citit poate vedea niste grafice frumoase care arata inclusiv impactul politicilor de economice republicane si apoi democrate in ultima decada. E cam ca Titanicul inainte de iceberg.

5. Care e rezolvarea? Una ar fi ca Obama sa invoce al 14-lea amendament al Constitutiei americane, care spune ca tara isi va plati datoriile, si sa considere ca acesta are precedenta fata de prevederea unui anumit plafon de indatorare. Dar aceasta masura pur politica ar duce lupta pe noi culmi – legale de asta data. O alta ar fi ca plafonul sa fie extins timp de un an, pentru a nu otravi alegerile prezidentiale pentru 2012. Republicanii insa migreaza tot mai spre extrema dreapta, in timp ce democratii accepta compromisul de a nu mai creste taxele dar il impacheteaza in reduceri ale unor beneficii (adica tot cresc taxele).

Interesanta este o solutie venita tot din partea dreptei, mai precis de la Ron Paul: sa fie stearsa datoria contabila a americanilor catre Federal Reserve, treaba care ar duce discutia deficitului mai departe cu 2 ani. E o chestie mai complicat de explicat, insa dupa ce cititi articolul din link veti vedea ca intregul circ – dar absolut intregul circ – mediatic de zilele astea din SUA putea fi evitat.

Problema e ca toti striga la toata lumea si nimeni nu asculta. Sau, poate, sunt si interese ascunse. Pana una alta, brace for impact!

Tagged with:  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card