Marius Tuca are astazi un editorial (gasit via zoso) in care deplange amestecul carnatarilor in mass-media (nu stiam ca Sarbu este carnatar, dar in fine…). Care amestec ar fi dus la debarcarea lui CTP de la directoratul Gandului.

Si n-as fi scris despre asta daca Tuca n-ar fi scos, ca din masina de tocat, urmatoarea fraza: “Prostia românească şi îngâmfarea patronală ne ţin predici despre cum trebuie să se facă presa din România. Prin manelizare, martirizare, tabloidizare, internetizare şi imbecilizare. Autorii trebuie să dispară, urmează era colectivizării informatizate, epoca nickname-urilor, secolul nimănui, evul lui neica-nimeni.

Moaaaa.

Ma intreb, oare scribii care foloseau daltita si tabletele de lut, oare au reactionat la fel atunci cand un destept a inventat papirusul? Oare trecerea de la papirus si pergament la hartie a produs o revolta asemanatoare printre copistii d’antan? Oare redactorii de ziare din secolul XIX au reactionat la fel de panicard in fata radioului si mai tarziu a televiziunii?

Ce treaba are schimbarea suportului media cu transformarea presei, pe bune ca nu inteleg. Dar stai, ca ne explica Tuca: “urmeaza evul lui neica-nimeni.”

Adicatelea, care este, evul celui care nu mai tine o tara intreaga cu sufletul la gura in fata televizoarelor luand interviuri in direct lui Miron Cozma si labei sale drepte (uitai numele, scuzati), opriti putintel din marsul lor asupra Capitalei. Evul celui care nu mai este invitat la toate emisiunile de stiri, pe toate canalele, sa-si expuna tuguiatul din buze si plescaitul plictisit-atoatestiutorist si sa-si expuna parerile la orice, de la tenis pan’ la penissii, de la politica pana la istoria filmului mut.

Evul celui care nu isi mai poate construi o imagine de glorie pe seama maselor tacute si lipsite de voce, sau invitate in direct cu degetul aluia din emisie deasupra butonului de “ne scuzati, s-a intrerupt legatura telefonica…”. Si evul celui care nu mai poate urla cat il tin plamanii la redactie de se aude in toata Casa Scanteii Libere atunci cand nu ii convine ceva.

Observ ca ziaristilor nostri le e frica de democratie. Si pentru ca pe forumurile ziarelor lor abunda cercopitecii, de care nu ai cum sa scrii un comentariu simtit pentru ca zoaiele sunt mult prea mari (cum tandru observa o doamna jurnalist la Gandul in urma cu ceva zile), ei cred ca asa este tot internetul.

Daca ar arunca un ochi pe site-urile BBC-ului, de exemplu, sau al blogurilor de top (nu ca trafic, ci calitativ) de la noi, ar vedea ce inseamna acolo comentarii simtite. Ar vedea acolo ce inseamna tot acest Web 2.0 despre care se face atata vorbire. Ar vedea acolo cum sunt cautate parerile cititorilor, cum sunt propulsate scrierile cel putin la fel de inteligente ca ale editorialistilor, si cum liderii de opinie sunt scosi la lumina si promovati.

Dar divaghez. Domnul Tuca s-a sculat din somn pentru ca l-a suparat capotarea lui CTP de la statutul de director de ziar in fata unui patronat care vrea castig cu orice pret. Bravo lui.

Dar supararea poate duce la probleme cu sanatatea, asa ca exista o rezolvare pentru scriitorii “presei de autor”. Sa-si faca blog.

Sunt convins ca daca CTP si-ar face blog, unde sa scrie linistit despre politica, despre filme, despre tenis si despre orice doreste domnia-sa, ar face pe luna de trei-patru ori banii unui editorialist la gazeta. Si asta controland acerb orice publicitate de pe blogul sau. Pentru ca pana si eu l-as citi imediat cum mi-ar aparea un post nou pe RSS. Si asisjderea zeci de mii de cititori. Ba inca ar putea face si niscai webcasting, sa nu uitam cum arata. Si interviuri ar putea publica pe blogul sau, atat scrise, cat si filmate. Ar deveni o institutie in sine. A, iar daca ii e dor de directorat, poate inchiria un birou si plati 2-3 redactori, care sa il ajute cu filmatul, computerele si alte unelte si suporturi media care tin de secolul asta, nu de secolul trecut. Si tot ar face peste 20.000 de euro pe luna, banii lui, fara a mai avea de dat socoteala nimanui altcuiva decat cititorilor sai.

Dar poate ca pe domnul CTP nu-l intereseaza doar sa scrie ce crede, si sa fie citit ceea ce crede, poate ca pe domnul CTP il intereseaza altceva in toata povestea cu mass-media asta. Ca si pe domnul Tuca.

Oare ce altceva ii intereseaza?… :)

Tagged with:  
Share →

5 Responses to Cristian Tudor Popescu, Tuca si editorialistii de secol XXI.

 1. Erik says:

  Eu nu cred că-i interesează altceva… Cred că încă nu s-au prins… Și dacă nu se prind se pot apuca de scris memorii… Le publicăm noi pe blog:)

 2. soferul says:

  oare cum s-au simtit dinozaurii cand au simtit ca sfarsitul se apropie? s-or fi aparat intre ei in fata dusmanului comun? :)

 3. zvoner says:

  Eu cred ca le-a fost putin cam frig :D

 4. zamolxis says:

  Nu cred c-ar face 20000. Ar face cateva sute, si asta cu greu, dupa multa munca. Ar trebui sa stie si o gramada de skills specifice noului medium, skills care nu sunt transferabile din mass-media traditionala.

  Nu in ultimul rand, eu am impresia ca nu toti bloggerii care castiga bani seriosi ii castiga pe toti in mod cinstit, respectand absolut toate regulile (este doar o impresie). Si atunci, daca-i tradare peste tot, argumentul “fa-te blogger” isi pierde din puterea de persuasiune, nu crezi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card