Mi s-a spus ca sunt prea dur cu cei care au nostalgii comuniste. Ca in definitiv ei sunt cei loviti de soarta, cei care n-au putut sa se descurce, sa fure, sa insele, sa profite de pe urma unei libertati prost intelese. Ca e aiurea sa-i acuz ca nutresc nostalgii dupa Ceausescu atata timp cat prezentul nu le ofera decat haos, nesiguranta, saracie. Si ca e si mai crunt sa-i acuz de tampenie atat timp cat ei insisi nu fac altceva decat sa aiba niste nostalgii, pana la urma, inocente.

Oare?

Oare sa nu imi mai amintesc ca 85% din romani au votat cu neocomunistii lui Iliescu la nici 6 luni dupa ce il dadusem jos pe tiranul cu care Ilici juca cerculete? Sa uit de pensionarii si ‘oamenii muncii’ care aplaudau si primeau minerii cu flori, in cele mai negre zile ale ultimelor cinci decenii din istoria acestei tari? Sa imi sterg din minte modul in care romanii au invatat sa se urasca desavarsit in anii de dupa ce crezusera ca au scapat de ala pe care trebuiau de fapt sa-l urasca? Sa nu imi mai aduc aminte cum nu mai eram in stare sa stam la masa impreuna, ca familie, din cauza ca jumate tineau cu Iliescu si jumate cu Ratiu sau Campeanu?

Uitarea este un handicap enorm pentru un popor. A uita ce-ai patimit te face sa repeti, in conditii similare, toate greselile trecutului. (D’aia se agita atat de tare evreii cu Holocaustul, din ce in ce mai contestat de generatii fara creier si fara memorie. Si bine fac – oare daca francezii si belgienii ar pune de un Holocaust contra romanilor, cum ne-am simti?)

Politica ne-a dezbinat cu cinism tocmai pentru ca politicienii sa poata fura linistiti in timp ce noi ne dadeam in cap unii altora. Liderii de sindicat (aceiasi si acum!) care strigau din rarunchi “Nu ne vindem tara!” vindeau tot ce puteau prin spate, celor care au jefuit tara asta de tot ce mai ramasese bun si demn de dorit, astazi stapani pe mijloacele mass-media din care revarsa otrava 24h/24. Insa cel mai tragic este ca nu doar acestia erau hotii si responsabilii de haosul in care a zacut tara asta 10 ani dupa Revolutie. Ci noi, noi insine. Sau mai precis ei, cei 85%, apoi 60%, apoi astazi 49% care au nutrit, nutresc si vor mai nutri pana la moarte nostalgii comuniste.

Ei sunt cei care, din cauza majoritatii pe care au format-o si pe care inca (aproape) o formeaza, au tinut si tin tara asta in loc. Ei sunt cei care au temporizat privatizarea economiei romanesti pana cand n-a mai fost nimic de privatizat in mod serios ci numai de furat. Ei sunt care s-au temut atat de mult sa nu vina mosierii si sa ii dea afara de la ‘munca’ unde nu mai produceau oricum nimic vandabil, incat au preferat sa lucreze pe salarii de mizerie facand nimic sau sa iasa la pensie inainte de vreme, numai-numai sa nu fie fortati sa-si ia viata in propriile maini.

Ei sunt cei care, odata vazuti cu pamanturile inapoi, au refuzat cu incapatanare timp de 20 de ani sa se asocieze in ferme mari si sa practice o agricultura moderna, preferand sa se inghesuie la birtul din sat si sa-si planga amarul unei vieti traite la limita subzistentei. Iar copiii lor, plecati deja de zece ani spre tari mai bune, au tinut atat de mult la tara asta incat nici gand sa se mai intoarca. Chiar si daca ar tine, ar avea la ce?

Dar mai presus de toate, ei sunt cei care au format o clasa de politicieni care sa-i minta frumos, apoi care sa-i minta pe fata si fara scrupule, ei sunt cei care nu i-au tras la raspundere decat atunci cand se mai nimerea vreun nebun care sa vrea sa faca reforme, ei sunt cei care au facut ciocu’ mic si sub comunism si au continuat sa-l faca mic si de 20 de ani incoace, doar-doar nu s-or supara tatucile locale pe ei. Milioanele de romani retrograzi care si-au creat o tara pe masura propriei lor personalitati: saraca, furacioasa, in dezordine, fricoasa peste masura sa gandeasca vreun lucru pe termen mediu si lung si mai ales rea si clevetitoare – de la vladica, la opinca.

Ar trebui oare sa imi compatimesc calaii? Ar trebui oare sa am compasiune fata de calaii acestei tari? Fata de cei care o sufoca zilnic, fata de cei – milioane – care ii siluiesc finantele nevrand in ruptul capului sa admita ca asa nu se mai poate? Ar trebui oare sa am compasiune fata de niste ‘victime’ care isi plang tiranul impuscat acum 20 de ani pe buna dreptate si care au facut tot ce le-a stat in putinta timp de doua decenii ca sa isi fure singuri caciula?

Imi pare rau, nu am de ce sa ii compatimesc. Sute de mii de pensionari se plang de saracie in timp ce stau in case proprietate personala in valoare de zeci de mii de euro. Milioane de bugetari se plang de salariile mici in timp ce lucreaza 2-3 ore pe zi, in rest stau la cafele (altii, tot bugetari, muncesc pe rupte tot pe salarii de mizerie. Acestia nu doar ca nu intra in discutie dar sunt sufocati la fel de mult de calaii respectivi). Mai rau, milioane de adolescenti care n-au apucat defel comunismul au invatat acasa la aceiasi calai ca ‘era mai bine inainte’ si ca daca ei sunt suficient de analfabeti, de lenesi si de prosti nu e vina lor, e vina democratiei asteia de rahat.

Orice om care se documenteaza cat de cat despre istoria reala a comunismului (ha, am ajuns sa pun cuvantul “real” in aceasta fraza…) nu are cum sa regrete comunismul sau ceausismul. NU ARE CUM. Decat daca e tampit. Sau daca de fapt e Ceausescu in persoana.

Iata de ce ma revolt si nu pot accepta ca argumentul ‘inainte era mai bine’ poate veni din partea unui om cu o minima inteligenta. Si cu asta termin postarile pe aceasta tema, caci imi fac mai mult rau mie decat celor fara istorie si fara trecut care isi regreta tiranii.

Tagged with:  
Share →

19 Responses to Compasiune vs. revolta

 1. avemblog.net says:

  Compasiune vs. revolta « Zvoner.ro…

  Despre cei care uita prea repede si lucruri ce ar trebui sa ramana in memoria noastra….

 2. dojo says:

  Pentru noi tranzitia nu a fost deloc usoara. Ai mei sunt si ei “nostalgici” doar cand e vorba sa observe ca mie, ca tanar, mi-e mult mai greu sa razbat acum. Observa insa si ca am niste libertati la care nu au visat ei si ca, daca muncesc, pot orice.

  Este idiot sa ramai intepenit intr-un timp care si-a dovedit deja tarele. Este idiot sa o tii ca gaia matzul ca “vai ce bine este”, cand in ’89 toti urlam ca am ajuns in sfarsit liberi.

  “Capitalismul” nu e usor si cei care nu sunt obisnuiti sa munceasca serios sau sa isi schimbe din mers drumul ales, nu vor razbi. Dar asta nu inseamna ca inainte era mai bine. Inseamna doar ca pentru unii era mai comod.

 3. stranum53 says:

  morţii cu morţii, şi viii cu viii… să lăsăm morţii să îşi îngroape morţii lor. cine vrea adidaşi de porc, n-are decât să poftească.

 4. Eşti paralel şi total pe lângă realitatea lumii în care trăim! Habar nu ai ce se întâmplă şi de ce se întâmplă!

 5. zvoner says:

  Sunt sigur ca paranormalul explica tot. Mai putin prostia umana. Aia e perena si explicatiile cu privire la ea sunt cat se poate de stiintifice.
  Realitatea lumii in care traim, ca sa preiau aceasta fraza colosala, e ca unii isi propaga prostia in valuri. Fara metoda, fara a se complica in explicatii si demonstratii. E mai simplu asa. Mura-n gura. Sau mura-n guru, depinde de caz.

 6. Răspuns tipic de semidoct arogant şi orgolios. Gândire în şabloane, raţiune zero şi insulte în loc de argumente.

  Aş putea să-ţi explic în sute de pagini cum e cu “realitatea lumii în care trăim”, dar sunt sigur că nu ai înţelege nimic. Aşa că mă abţin.

 7. zvoner says:

  Chiar te rog :D

 8. zvoner says:

  Pentru cei care tot asa, n-au habar de realitatea ultima, o alta lectura interesanta: http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/poporul-soare-in-jurul-caruia-se-invarte-lumea-49586.html

 9. Ion says:


  Dan Tanasescu:

  Eşti paralel şi total pe lângă realitatea lumii în care trăim! Habar nu ai ce se întâmplă şi de ce se întâmplă!

  Aş putea să-ţi explic în sute de pagini cum e cu “realitatea lumii în care trăim”, dar sunt sigur că nu ai înţelege nimic. Aşa că mă abţin.

  Pai ar fi cazul sa incerci macar o explicatie, cat de scurta, ca altfel vii exact cum il caracterizezi pe autor: “Răspuns tipic de semidoct arogant şi orgolios. Gândire în şabloane, raţiune zero şi insulte în loc de argumente.”

 10. Uberdork says:

  Fa-ma tampit, poti sa-mi zici de doua chiar ca sunt tampit, dar cu ce e mai bine acum? Il prefer pe Ceausescu in locul lui Basescu, sau mai bine zis, prefer comunismul, in locul democratiei in care traim azi.

 11. zvoner says:

  Uberdork, in acest caz, poti lua oricand un bilet numai dus in Coreea de Nord. Si Cuba, dar la asta din urma grabeste-te pentru ca s-ar putea sa nu mai tina mult. Mai e si Venezuela prin preajma, da’ acolo inca decadentul capitalism isi mai arata hidosu-i chip.

  Chiar te rog sa incerci sa faci o vizita in Coreea de Nord. Te-ar edifica. Eu nu am nevoie caci am trait destul sub comunism. Dar se pare ca, din pacate, altii au. Asta-i viata.

 12. gigel says:

  @Uberdork esti TAMPIT.CHIAR TAMPIT.(de 2 ori dupa cum ai dorit) .toata lumea stie ca base e un dictator nenorocit ca doar nu degeaba spune la televiziunile asuprite unde nu exista libertate de exprimare. daca ai fi trait macar 3-4 ani de maturitate in vremea lui ceasca ai fi inteles ce inseamna macar libertatea pe care o ai acum de a arunca anonim galeti de laturi pe net.

 13. @Ion: Experienţa îmi spune că orice explicaţii în acest caz sunt intutile şi duc la consum de energie fără niciun rezultat.

  Pentru că ai insistat am să mă refer doar la un singur aspect, referitor la articolul de faţă. Atât studiul care spune că 41% din români l-ar vota pe Ceauşescu acum, dezgroparea Ceauşeştilor, cât şi sondajul care arată că nu ştiu câţi subiecţi cred că Soarele se învârte în jurul Pământului, fac parte dintr-o campanie de dezinformare, o diversiune, care vrea să transmită următorul mesaj: “Noi, puterea, suntem competenţi, dorim binele ţării ştim exact ce avem de făcut şi luăm măsuri pentru reforma statului, dar majoritatea dintre voi, populaţia, sunteţi nişte nostalgici comunişti, înapoiaţi, puturoşi, care aşteaptă ca statul să le dea totul de pomană.”

  Scopul acestei manipulări este tocmai reacţia pe care a avut-o autorul acestui articol care îşi face semenii “tâmpiţi” şi manifestă sentimente de ură şi dispreţ faţă de ei. Deci el nu este un înţelept şi un vizionar aşa cum crede, ci o victimă a acestei diversiuni, care are ca scop dezbinarea societăţii şi pasarea responsabilităţii din sfera clasei politice, către populaţie.

 14. Ion says:

  Afirmatii si interpretari. Dar argumente? Ce era mai bun pe vremea comunismului?

 15. Chiar nu mă interesează să dezbat acum acest subiect. Mi se pare o tâmpenie să fie pusă problema în acest mod: dacă era mai bine pe vremea comunismului. Dacă 80% din cei care au trăit în comunism spun că era mai bine pentru ei atunci, înseamnă că au dreptate. Tot la fel, dacă restul de 20%, foşti securişti, nomenclaturişti sau protejaţi ai regimului spun că atunci le era mai rău şi acum le este mult mai bine, iarăşi au dreptate, în felul lor.

 16. Ion says:

  Ce iti scapa din vedere este faptul ca toti oamenii din toate timpurile au avut impresia ca in trecut era mai bine. Pe masura ce inaintam in viata dam de noi si noi probleme, pe care nu le aveam in trecut. Intotdeauna ni se pare ca in prezent e mai greu/rau decat in trecut. Spune-i nostalgie daca vrei, dar nu confunda fenomenul cu efectele comunismului.

 17. zvoner says:


  Dan Tanasescu:

  Chiar nu mă interesează să dezbat acum acest subiect.

  Nici pe mine nu ma intereseaza sa dezbati acest subiect, sincer. Mai sterge-ti casul de la gura si apoi mai discutam :)

  @Ion, da, nostalgia e perena. Si pe vremea lui Cicero se dezbatea la fel, ba chiar acum vreo 3000 de ani scria cineva ca ‘nu zice ca zilele de demult erau mai bune, ca nu din intelepciunea ta spui asta’… ;)

 18. ipo says:

  Daca ar fi acum ca pe vremea lui Ceausescu, l-ar vota chiar 100% dintre romani, daca ma intelegeti unde vreau sa bat.

 19. zvoner says:

  @ipo :D era 99.95%, ca pana si comunistii stiau ca nu da bine 100% :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card