Cine nu stie sa comunice, moare. Prin bata aruncata in capul populatiei, ba inca si cu un rictus strengaresc in coltul gurii, presedintele si-a asigurat locul intr-un colt mizer al istoriei. Acolo, langa Ciorbea si Ciumara. Da, e masura … singura masura normala pe care o putea lua, aceea de a taia brusc cheltuielile bugetare. E mult mai bine asa decat sa creasca taxele. Pentru asta, respect (dar cine ii mai respecta azi pe Ciorbea si Ciumara?). Dar pentru halul in care au ales atat presedintele cat si premierul sa comunice in toate aceste luni, mai intai ascunzand gunoiul sub pres, apoi imprumutandu-se aberant de mult pentru a pastra un status-quo al disperarii, iar apoi intepand buba cu puroi fara a explica pe intelesul tuturor cat de grava este situatia…

Hai sa intelegeti cat de grava este situatia: http://www.bloomberg.com/?b=0 Uitati-va pe graficul bursei americane si veti intelege ca rien ne va plus. Nota de plata a iresponsabilitatii de care vorbeam tot azi incepe sa fie platita. De noi toti.

file

In aceste conditii, a alege sa nu comunici cu propriul popor, sa ii dai de sus, a la Ludovic XVI, cu tifla, e sinucidere curata. Sa nu fii in stare sa manifesti macar un simulacru de parere de rau, sa nu iti asumi esecul monumental al reformei amanate si ras-amanate, sa nu fii in stare sa arati ca-ti pasa… e inacceptabil.

Nu m-ar durea daca ar fi doar o sinucidere politica, insa zilele urmatoare vom vedea daca in fata unui presedinte si a unui prim-ministru incompetenti avem macar niste lideri de sindicat si de opozitie cu o urma de interes fata de binele general, care in conditiile actuale inseamna stabilitate. Vad ca toate declaratiile acestora converg spre o confruntare. Hranita si de latraii din presa care abia au asteptat sa instige la violenta (CTP face o paralela iresponsabila intre impuscarea lui Ceausescu si pedeapsa populara pe care ar merita-o Boc!!). Ce sa mai zic?!

Bine ai venit, Grecia, eu ma duc sa ma culc, mi-a fost de ajuns. Sa speram ca vom invata cu totii ceva din asta: de acum incolo, cel putin pentru 2-3 ani, trebuie sa acceptam un nivel de trai mai redus cu cel putin 20%. Cu totii.

Share →

6 Responses to Colaps

 1. camil says:

  nu c-aș fi vreun fan al guvernului Boc, dar nu văd ce era atât de mult de explicat. era limpede încă din octombrie anul trecut că nu ne împrumută la FMI de bine ce o duce bugetul de stat. disponibilizări n-a vrut nimeni, logic. să se reformeze, dar să nu se schimbe nimic. sau, dacă se poate, să fie impozitat cu 75% sectorul privat

 2. zvoner says:

  Stiu Camil… Insa Guvernul si Presedintele au tot ascuns pisica lunile astea, amanand reforma timp de 6 luni cruciale. Din cauza unor orgolii ciudate, nu au binevoit sa arate situatia reala a bugetului. Poate si pentru ca intre timp dirijau zeci de milioane de euro in conturile unor firme apropiate lor (vezi Blaga).

  In al doilea rand, tot timp de 6 luni nu au luat nici macar o singura masura de sprijinire a IMM-urilor, ceea ce face ca acum acestea sa se inchida in masa in loc sa fie in stare sa preia din forta de munca disponibilizabila de la buget.

  Doar prin reducerea salariilor bugetarilor nu se va rezolva problema. Daca nu se sprijina economia reala, atunci degeaba.

 3. dudusteel says:

  Eu sunt curios ce se va face cu urmatoarea transa FMI. Incotro va fi directionata ? Ne va spune cineva unde vor fi directionati banii? La precedentele am inteles, au fost papate de bugetari si firmele apropiate puterii. Dar viitoarele transe?

 4. camil says:

  guvernul actual este cretin, incompetent si/sau corupt (cu exceptia lui Boc, el e doar incompetent). cert e ca s-a ajuns la fundul sacului…si oricum am da-o, solutii nu se gasesc.
  si da, s-a vazut cum a fost sprijinita economia: prin impozit forfetar…
  e mai usor sa se taie, in lipsa de idei.

 5. zvoner says:

  Un mic exemplu de masura curajoasa care putea fi luata: in loc sa dirijeze 2 miliarde de euro spre bugetari, bani imprumutati, atentie, i-ar fi pus ca fond de garantare a imprumuturilor IMM-urilor, astfel incat daca ai un IMM sa nu mai trebuiasca sa vii cu ipoteca si altele. Pe sume de pana in 40.000 de euro, cu business plan prezentat bancilor, aplicabil doar firmelor fara datorii cu minim 1 an vechime, cu tot ce trebuie de obicei pentru ca o banca sa-ti accepte creditul, dar fara girul cu casa sau al altora, ci al statului. Banii mergand in directii clare, investitii si cash flow, cu limite si aprobari clare (din partea bancilor), asta ca sa nu se duca pe masini, casute de vacanta si amante.

  Ai fi avut cel putin 50-100.000 de IMM-uri (caci nu toti ar fi luat linii de finantare de 40k euro) salvate intr-o perioada cand au o lipsa acuta de cash; ai fi avut cel putin 50-100.000 de locuri de munca create, chiar si daca poate 30% dintre aceste IMM-uri ar fi performat.

  Acesti bani aruncati trimestrial de Guvern pe bugetari ar fi repornit economia reala, aia bazata pe micii antreprenori. Asa insa, ei au pus inca un bir si gata.

  Nu mai continuu, ca ma enervez.

 6. camil says:

  ehe, vorbești de lucruri sfinte. asta presupune viziune, bună-credință și oarecare pricepere economică. nu putem cere guvernanților așa ceva….
  impresia mea este că avem o lipsă acută de oameni bine pregătiți în funcții de decizie. cei de valoare preferă să activeze în mediul privat sau pe cont propriu.
  nu știu, nu sunt economist, dar unele lucruri mi se par atât de evidente și de bun-simț (necesitatea investițiilor de ex) încât mă gândesc că realmente nu se vrea să se facă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card