Observ o campanie interesantă în presa românească, postacii de toate culorile repezindu-se să se poziționeze după cum le dictează stăpânii lor. Mă întristează însă faptul că presa ia pe nemestecate anumite chestii legate de istorie și că se vâră singură în acest vârtej de pseudo-informație, mai ales pe chestiuni cu mare impact emoțional, cum ar fi morții din cel de-al Doilea Război Mondial, un război în care nu s-a ținut cont de absolut nimic, iar dușmanul era considerat a fi nimic, mai rău decât un animal.

Pe de o parte, o avalanșă de articole preluate prin copy-paste de la o sursă eronată, care afirmă că, în iunie 1940, rușii ar fi ucis la Fântâna Albă, în nordul țării, 3.000 de români. Toată presa, absolut toată presa, chiar și instituții de la care aveam pretenții, preia aceste informații eronate, care nu fac bine nimănui. O simplă cercetare le-ar fi arătat că nu au fost omorâți 3.000 de români atunci, ci între 100 și 200. S-au mai numărat circa 500 de răniți iar majoritatea celor care au vrut atunci să intre în România din teritoriile proaspăt ocupate au fost apoi deportați în Siberia, de unde s-au mai întors doar o parte. Dar ce să ne mai încurcăm în numere, când e cazul să stârnim sentimentele anti-rusești?

Regele Carol al II-lea, la răscruce de vânturi. Sursa FOTO

Pe de altă parte, altă avalanșă, de share-uri de data asta, despre bombardamentele americane care ar fi ucis 2.942 de români din București, poveste prezentată într-un context interesant: vai, nu avem monument pentru victimele acelor bombardamente, vai, ce criminali au fost americanii, dar chiar avem monument pentru aviatorii americani doborâți de români cu acea ocazie!? De ce nu avem și pentru români? Întrebați-i pe comuniștii care timp de 45 de ani puteau ridica ce monument voiau ei! Dar iată, americanii au omorât români nevinovați, nu?

Le-aș reaminti tuturor celor care participă, poate fără să vrea, la acest război mediatic, că istoria e ușor de verificat și că a stârni emoții pentru evenimente petrecute acum 70-75 de ani e o dovadă de manipulare primitivă, la care nu ar trebui să ia parte.

Asta nu înseamnă că nu trebuie să privim atent la istorie, tocmai pentru a nu o mai repeta. Exact cei peste 5.500 de bucureșteni morți în bombardamentele aliate (iar nu doar 2.942) ar trebui să-i facă pe bucureșteni să NU dorească un război cu nimeni. Pe de altă parte, cei peste 800.000 de români morți în Al Doilea Război Mondial au murit din varii motive, toate legate de faptul că lumea o luase razna din cauza unor despoți nebuni care au găsit niște pretexte imbecile pentru a-și ataca vecinii, a redesena hărțile, a asupri popoare. Cam ce face Putin azi. Și au murit, în mare parte, pentru că România nu a fost prinsă pregătită pentru a se apăra, alianțele pe care s-a bazat la începutul războiului erau doar promisiuni deșarte, a fost dusă apoi de valul german spre Rusia și de valul rus spre Germania, pierzând în acest proces circa 4% din populație!

ww2-cartoons-illingworth-romania-taken-hitler-1940

Situația României în vara lui 1940, ilustrată în ziarele britanice. Sursa FOTO

Au mai murit pentru că Armata română era subfinanțată, prost echipată, prost condusă, prost instruită. Frontul de la Stalingrad a cedat în sectorul românesc, iar debandada generală din 1944 a fost curmată doar de actul – numit acum de „trădare” – de întoarcere a armelor contra germanilor, altminteri mai adăugam vreo 200.000 de români morți la scorul general. În acest context, cei 200 de români omorâți de ruși la Fântâna Albă și cei 5200 de bucureșteni omorâți de bombardamentele americane sunt, cu toată tristețea, o picătură într-un ocean cu apă. Dacă vrem să facem un monument, acesta ar trebui să aibă 800.000 de nume – deși ele se regăsesc, în mare parte, în mijlocul tuturor satelor și comunelor din România, în acele mici monumente care menționează nume pe care nu le mai citește nimeni.

sirne

Te-ai oprit vreodată să citești numele celor căzuți „pentru patrie”? Dacă nu, de ce te oripilezi abia acum, la articole scoase de la naftalină? Iată câte familii au fost decimate doar în Șirnea…

Dar, de dragul ținerii scorului, să încercăm ceva, specificând încă de la început că România a fost agresată de germani, ruși, unguri și bulgari în 1940, care i-au rupt bucăți enorme din teritoriu. Apoi a fost obligată să se alieze cu germanii pentru a nu fi ștearsă de pe fața pământului și pentru a-și recupera măcar o parte din teritoriu de la ruși. A intrat astfel în clubul agresorilor, fapt care a permis atacurile aliaților (americani, britanici etc.) asupra ei, inclusiv prin bombardamente.

Civilii prinși la mijloc au fost, deseori, victimele unor calcule meschine ale unor generali, dar masacrele care au avut loc de ambele părți și-au găsit justificarea doar în logica războiului, cea în care dușmanul este demn doar de moarte și atât.

Fără a lua în calcul sutele de mii de soldați omorâți de ambele părți, oare câți civili am reușit să omorâm, cu toții?

1. Câți civili au omorât românii în Al Doilea Război Mondial?

Da, dacă pui întrebarea asta ești considerat probabil un antipatriot. Dar răspunsul este imposibil de dat, pentru că nu a ținut nimeni scorul, nici măcar rușii, și asta pentru că românii s-au concentrat mai mult pe evrei și pe ucrainieni decât pe ruși. De ce pe evrei? Pentru că, citez, „În haosul generat de retragerea română grăbită și neorganizată (din Basarabia), s-au întâmplat multe lucruri care nu ar fi trebuit să se întâmple. Populația evreiască și ucraineană, în entuziasmul generat de plecarea autorităților române, care transformaseră această provincie în cea mai prost administrată parte a țării, i-a tratat pe românii care se retrăgeau într-un fel care avea să-i coste scump un an mai târziu. În afară de aceasta, ei aveau să facă cunoștință curând cu NKVD-ul și alte binecuvântări ale puterii sovietice (sursa)”.

voina

O mică parte dintre evreii masacrați de români

Știm că între 280.000-380.000 de evrei, mare parte rusofoni, au fost uciși în masacre organizate în România, Basarabia, Bucovina și Odessa și că alte sute de mii au fost deportați (80.000 omorâți doar în Odessa, sub administrație românească, prin împușcare). Câți, exact, e greu de spus, alte date menționează un număr mult mai mare de victime. Tocmai pentru că vorbim de o perioadă în care masacrele erau la ordinea zilei, iar morții se numărau nu cu miile, ci cu zecile de mii, violurile în masă erau la ordinea zilei, iar soldații români nu făceau nicio diferență între femei, copii, bătrâni sau potențiali combatanți. Să nu ne îmbătăm cu apă rece, soldații noștri nu au fost cu nimic mai breji decât germanii sau ungurii.

Este, de asemenea, foarte greu de estimat câți civili ruși au omorât românii odată ce au trecut Nistrul, dar știm că în urma campaniei de luptă din sudul Rusiei au murit peste 600.000 de civili ruși, dintre care 500.000 doar la Stalingrad (estimări conservatoare). Faptul că românii au făcut parte dintre asediatori le trece pe nota de plată întreaga sumă. Lor li se adaugă peste 20.000 (alte surse urcă numărul la peste 80.000) de prizonieri de război ruși care au murit în lagăre de pe teritoriul României, sau care au fost deportați spre lagărele de exterminare, cu violarea normelor cu privire la prizonieri.

Per total, românii au ucis sau au participat direct la uciderea a peste 900.000 de civili din Uniunea Sovietică – evrei, ucrainieni, ruși, țigani, basarabeni colaboraționiști. Lor li se adaugă cel puțin 2.200.000 de soldați sovietici uciși în luptă, pe care nu îi punem la socoteală.

E OK scorul ăsta?

2. Câți civili români au omorât rușii în Al Doilea Război Mondial?

Aici, o scurtă mențiune: rușii ne-au invadat de mai multe ori până la acest război, noi nu i-am invadat niciodată până atunci. În relația dintre URSS și România, țara noastră a fost cea agresată, iar nu URSS. Dar nu voi lua în calcul victimele românești de dinaintea acestui război, care se numără cu sutele de mii, ci doar pe cele din WW2. Voi lua însă în calcul victimele românești de după război, pentru că rușii au organizat represalii masive în deceniul de după 1945.

Ce știm cu siguranță e că, până la finalul războiului, au murit din cauza luptelor 500.000 de civili români. Cum americanii și germanii au omorât doar până în 20.000, restul sunt puși pe nota de plată a rușilor.

În primul rând, odată cu anexarea Basarabiei, au murit direct probabil peste 2.000 de civili, fie în masacre precum cel de la Fântâna Albă, fie din cauza condițiilor precare în care sute de mii de români au fugit spre România. Cert este că armata română din Basarabia a fost înjumătățită, peste 40.000 de soldați fiind dați dispăruți (dezertări masive ale basarabenilor, în special). Dar nu luăm soldații la socoteală, da?

masacrarea-romanilor-de-catre-rusi-fantana-alba-1941

Femei și copii masacrați la Fântâna Albă de către sovietici (ucrainieni și ruși)

Apoi sovieticii au ucis în represalii peste 57.000 de locuitori din Basarabia și Bucovina, autoritățile române estimând că 97% dintre aceștia erau români. Greu de spus cât de corect e procentul, cert e că românii au fost majoritari între victimele epurărilor, execuțiilor sumare în masă și jafurilor comise de sovietici în aceste teritorii. Peste 100.000 de locuitori au fost deportați în doar un an (unele surse spun 300.000), mulți dintre ei murind pe drum sau la destinație. Este imposibil de calculat exact numărul total al morților dintre aceștia. Represiunea sovietică a fost întreruptă de recucerirea teritoriului de către români și germani, care au adus cu ei masacrele despre care am scris mai sus.

Când războiul s-a mutat din nou pe teritoriul românesc, ostilitățile au durat prea puțin pentru a se mai putea calcula victimele printre civili. Trebuie să știți că frontul a colapsat în doar 3 zile, între 20 august 1944 și 23 august 1944 sovieticii reușind să cucerească întreaga Basarabie, precum și jumătate din Moldova, așa că cei care măcăne cu privire la „trădarea” regelui ar trebui să mai citească istorie – în fapt, măsura era disperată și a prevenit transformarea Bucureștiului în teatru de război.

După 23 august 1944, sovieticii au luat prizonieri peste 100.000 de români care depuseseră armele, dintre care doar 10% s-au mai întors vii din Gulag. Cum e vorba de prizonieri, adăugăm și acești 90.000 de morți la socoteală. Alți 120.000 de români din Basarabia au fost uciși sau deportați după 1944 (alte surse spun 550.000), dar mi-a fost imposibil să aflu exact câți au fost uciși și câți deportați. Vom lua în considerare nu obișnuitul 90%, ci doar 50%, să fie lumea fericită. Deci alți 60.000 de morți.

Morții nu s-au oprit aici, pentru că sovieticii au luat toată hrana localnicilor ca represalii, astfel încât în perioada 46-47 au pierit de foame circa 300.000 de locuitori din Basarabia, mare parte români. Știți cum e să mori de foame?

Apoi, din România au fost deportați peste 30.000 de sași în URSS, dintre care peste 3.000 au murit pe drum sau din cauza condițiilor de lagăr de exterminare la care au fost supuși. Lor li se adaugă cel puțin 33.000 de șvabi bănățeni, dintre care peste 5.000 au murit în aceleași condiții.

Acestora li se adaugă zecile de mii de violuri, jafuri și execuții sumare efectuate de soldații sovietici în timpul ocupației României, dar care sunt iarăși imposibil de cuantificat, pentru că nu a ținut nimeni socoteala.

Dar la noi lucrurile nu s-au oprit la război. În represiunile inițiate de marionetele instalate de sovietici la București, au pierit alte sute de mii de români, dar nu orice fel de români, ci elitele țării. Raportul Tismăneanu (link, PDF, de citit!) avansează impresionanta sumă de 2.000.000 de români care au trecut, într-o formă sau alta (pușcării, deportări, arestări) prin Gulagul românesc, dar este imposibil să estimăm câți anume au și murit din cauza represiunii între 1944 și 1958, cât timp armatele sovietice s-au aflat pe teritoriul României. Din cauza regimului brutal de detenție, cel puțin 20% dintre ei au pierit, direct sau indirect, în urma acestei represiuni, așa că putem adăuga 400.000 de morți post-război, pe conștiința sovieticilor, a comuniștilor români, dar și a aliaților care au închis ochii pentru că fusesem predați rușilor.

Așadar, 500.000 omorâți în timpul luptelor, peste 400.000 omorâți după război prin înfometare și execuții. Acestor 900.000 li se adaugă circa 400.000 de morți în universul concentraționar comunist creat de marionetele sovietice din România.

Scor total români uciși de ruși în mod direct și indirect? Peste 1.300.000!

3. Câți civili români au ucis americanii în Al Doilea Război Mondial?

Cum spuneam, vreo 5.500 doar în București, prin bombardamente. Alte 1000-2000 de morți pot fi puse pe seama bombardamentelor aliate, însă este foarte greu de estimat numărul total din cauza lipsei informațiilor (de exemplu, se știe că au murit cel puțin 200 de oameni la Ploiești, dar mai mult de atât n-am aflat de pe net).

Bucharest_bombed_April_4,_1944_2

Bombardarea Bucureștiului a fost în logica absurdă a războiului: militare sau nu, orașele erau ținte legitime

Scor total? Cel mult 8.000 de civili români morți. Răi americanii, frate, răi!

Alături de ei, germanii au ucis, după întoarcerea armelor de către români, cel puțin câteva mii de civili români. Din nou, numărul acestora este imposibil de aflat, n-a stat nimeni să-i numere. Nu trec de 10.000 însă, pentru că retragerea a fost rapidă. Majoritatea în timpul luptelor.

Așadar, un scor destul de provizoriu sună așa:

Rușii au atacat România și au omorât direct și indirect cel puțin 1.300.000 de civili români

Românii s-au răzbunat și au omorât direct și indirect cel puțin 900.000 de civili sovietici (ruși, ucrainieni, evrei)

Americanii au omorât vreo 8.000 de români.

Germanii vreo 10.000, fără a lua în calcul pogromurile comise contra evreilor români, care cad în sarcina românilor.

EPILOG

Mulțumiți acum? Țineți minte aceste numere uriașe. Sunt străbunicii și bunicii voștri, unchii și mătușile, copiii lor, vecinii lor și prietenii lor. Sunt străbunicii și bunicii lor, unchii și mătușile, copiii lor, vecinii lor și prietenii lor. Care s-au ucis unii pe alții ca niște bestii. Pentru că așa au fost mânați de ură din cauza propagandei. Pentru că au fost înrolați și manevrați ca niște vite. Pentru că n-au ieșit cu milioanele pe străzi pentru a cere pace, ci au plecat cu milioanele la luptă pentru a omorî și a fi omorâți.

stalin6

Stalin și Hitler, cei doi artizani ai răului

O generație întreagă mutilată de un război pornit de niște scelerați de la Berlin și de la Moscova. Poate avem norocul să nu se mai întâmple. Poate. Depinde doar de noi.

Tagged with:  
Share →

11 Responses to Cine au omorât mai mulți români, rușii sau americanii?

 1. Arhi says:

  da, pentru ca sigur nu mai am sentimente anti rusesti, pentru ca au ucis doar 200 si restul i-au ucis in siberia. right

 2. fish says:

  Arhi, adica noi ne-am aliat cu unii* (ze germanz) care au omorit (minim) cca 26.6 milioane de rusi (vezi wiki). si apoi cind rusii au inceput sa ne trozneasca inapoi tot noi sintem cu coada pe sus si ii “urim”. lol. ah si ne miram de ce ne scuipa in gura si unii si altii (vesticii) pe care i-am tradat.

  *din motive de a evita disparitia ca natiune, de a evita ca bucurestiul sa devina teatru de razboi, etc (nu judec motivele)

 3. Popescu says:

  Dar Dl Mandruta, pe cand un articol sa spuneti si numarul adevarat al evreilor din Holocaust ? Acolo mereu auzim replica: “nu conteaza cati au murit…si 100 daca au murit si e grav…” Dar se pare cand e vorba de moartea altora numerele chiar conteaza.Ciuat nu ?

 4. Ursul Neprietenos says:

  fish, istoric vorbind, rusii ne-au traznit pe noi intai, si abia dup-aia ne-am aliat noi cu nemtii.

 5. Toma Credinciosul says:

  in razboi oamenii mor, dar important este cu ce rezultat! ai nostri au murit cu sutele de mii in WW2 ca sa ajungem… sub ocupatie sovietica! mai bine ii lasam dracului sa ne ocupe fara lupta! dupa ’89, alta dananaie! ne-am dat cu Occidentul, iar in schimb am primit… distrugerea tarii! avem un talent extraordinar de a ne da singuri suturi in fund :(

 6. valabill says:

  O prostie de articol cu cifre aruncate de-a valma și inexactități istorice.

 7. Razvan says:

  Omiti cam multe victime pierdute de Romania , si da , esti cam anti-roman , din moment ce mentionezi doar perioade in care romanii au omorat , iar pe cele de pe parcursul anilor, in care romanii au fost macelariti le omiti selectiv.Romanii adevarati, generali si alti patrioti si-au aparat tara cu orice pret si cinste lor.Ei ar trebuii reamintiti nu lasati uitarii pe motiv ca au fost criminali.Ai multe surse interesante , dar de cine sunt redactate si scrise ?

 8. Teofil Marita says:

  Razboiul nu are parti bune, el intotdeauna e generat cum bine ai spus de niste scelerati iar popoarele suporta consecintele.
  Este adevarat ca se continua cultivarea in rindul populatiei a atitudinii antiamericane de catre cei care nu au iubit niciodata democratia ci propaganda marxista.

 9. Alex says:

  Judecand faptele, la final de razboi Romania “a iesit bine”".

  Daca nu “tradam”, dupa razboi am fi facut parte din URSS si nici nu eram uniti cu Transilvania. Dupa razboi, am reusit sa ii pacalim pe rusi sa isi retraga armatele destul de repede.

 10. romulus says:

  sa ma pisi si unii si pe alti findca au fost si continua sa fie niste criminali.nu ii mai satura dumnezeu de putere.

 11. dumitru matei says:

  Cunoastem atrocitatile comise de romani impotriva evreilor si le regretam, pentru ca mai mult nu ptem face , dar cifrele sunt mult umflate…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card