Citesc de vreo doua luni bune o carte scrisa de Iorga inainte de primul razboi mondial, despre calatoriile lui in Romania acelui timp. Desi voi reveni pe larg pe subiect, nu ma pot abtine sa nu rad din timp in timp cu pofta. Si cu amaraciune: lucrurile descrise de Iorga cu privire la noi insine ca popor nu s-au schimbat defel in 100 de ani. Cum el merge pana mult mai departe in trecut cu descrierile (pe unde se oprea ravasea si arhivele locale sa vada ce si cum), concluzia e ca poporul asta nu s-a schimbat defel in ultimii 200 de ani.

S-au schimbat doar hainele, mijoacele de transport si stapanii. In rest, preocuparile sunt aceleasi, mofturile sunt aceleasi si decaderea la tot pasul e aceeasi. A, in plus am remarcat ca nu sunt singurul care sta in fata ruinelor inaintasilor si plange in pumni din cauza nepasarii statului si a localnicilor. Asta facea si Iorga acum 100 de ani. Nu s-a schimbat nimic intre timp.

Daca puneti cumva mana pe ea, musai sa o cumparati (la anticariate, se numeste “Romania asa cum era inainte de 1918″)

Ah, si daca credeti cumva ca acuma se traieste nasol, e de ajuns sa aruncati un ochi in carte, care descrie cum traiau strabunicii nostri. Suntem niste razgaiati care cred ca vine sfarsitul lumii peste ei daca nu mai au salarii de 1000 de euro si bani de cafea la Starbucks. Jenant.

Dar revin… :)

Tagged with:  
Share →

2 Responses to Ciclic

  1. johnny says:

    In timpul alegerilor pentru Primaria Bucuresti, Jurnalul National a prezentat un articol de la 1901 sau ceva de genu. Data la care era scris articolul era in preajma alrgerilor pentru Primarie. Totul era identic cu exceptia numelor si … tipului afacerii. Atunci, probabil, m-a izbit la fel faptul ca nu s-a shcimbat nimic in 100 de ani.

  2. Ciclic — Zvoner-ro…

    Iorga, o descoperire mereu proaspata pentru generatiile tinere….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card