Ma intreba cineva daca am fost multumit de Nokia N8-ul pe care l-am avut in teste in cursul expeditiei Corsa North Cape Adventure.

Raspunsul este ca, desi nu sunt catusi de putin un fan Nokia, dupa o luna petrecuta cu telefonul prin toata Europa am ajuns sa-l indragesc. Din trei mari motive: m-a ajutat sa ajung la destinatii cu GPS-ul cu harti offline gratuite, m-a ajutat sa gasesc ghiduri de calatorie ca sa stiu ce vizitez, dar mai ales mi-a facut niste poze de m-a lasat mut.

Pot spune asta si pentru ca in acelasi timp am facut poze si cu un Samsung Galaxy S2, iar diferenta de calitate dintre cele doua este majora – in favoarea lui Nokia. Dar o spun si cei care fac recenzii profesioniste.

Cum face poze Nokia N8

Pur si simplu sistemul de fotografiat de pe N8 e cu un cap peste orice alt concurent. Sunt trei secrete aici: senzorul de 12MP, lentila Carl Zeiss Tessar 2.8/28 si filtrul ND incorporat.

Ultimul este cel care face diferenta atunci cand fotografiezi afara, iar rezultatele sunt, cel putin pentru un telefon, uluitoare – filtrul lasa sa patrunda mai putina lumina in partile supraexpuse ale imaginii (de obicei ‘inchide’ cerul), ceea ce permite sa ai detalii fine in intreaga imagine. E adevarat, telefoanele mai noi au o functie software care incearca sa faca acelasi lucru (HDR). Rezultatul nu e la fel de bun!

Dar si lentila conteaza, caci unghiul pe care il cuprinde N8 este mult mai larg decat al altor telefoane, ceea ce iti permite sa faci fotografii la cladiri mult mai usor, iar pentru un turist asta inseamna foarte mult. Si de filmat filmeaza foarte bine! Pe scurt, din punctul meu de vedere, N8 e un inlocuitor foarte bun al unei camere foto compacte.

Merita sa-ti iei un Nokia N8?

Daca esti fan Nokia, cu siguranta, caci vei fi deja acomodat cu interfata tipica si vei aprecia Symbian Anna care se misca foarte bine pe acest telefon. Chiar daca a aparut N9 intre timp, poti profita de preturile mai mici la N8 si de faptul ca face poze mai bune fara alte interventii software.

Acum, daca NU esti fan Nokia, trebuie spus ca Nokia N8 nu concureaza totusi la capitolul smartphones cu varfurile de lance care merg pe Android sau cu iPhone. Este orientat mai mult catre cei care vor un smartphone de business. E mai putin un gadget-jucarie cat un telefon focusat pe functii de business.

Totusi, din punctul meu de vedere, el e de apreciat si pentru functiile sale de fotografiere, pentru GPS-ul cu harti gratuite pe viata si pentru OVI Store, din care poti descarca orice fel de aplicatie de care ai realmente nevoie. Am mai vorbit despre ele, voi incheia asadar doar cu cateva imagini facute cu aparatul. Vorbesc de la sine.

Corsa North Cape Adventure este o expeditie de 11.000 de kilometri cu un Opel Corsa EcoFlex 1.3 95CP, de la Bucuresti la Capul Nord si inapoi, sprijinita de Opel Romania. Am fost ghidati pana aici de GPS-ul de pe Nokia N8, pus la dispozitie de Nokia Romania, smartphone cu care am si facut o buna parte din poze si filmele video.

Tagged with:  
Share →

5 Responses to Cel mai bun telefon pentru poze?

  1. Iuliana says:

    Unde e facuta poza cu baloanele/globuri sau ce or fi ele?

  2. zvoner says:

    @iuliana in Praga!

  3. [...] Îmi pare rău că nu am un iPhone4 la îndemână, pentru că Apple au înţeles primii nevoia unui senzor mai mare şi mai performant pe un telefon (citeam undeva că ar fi putut lista lejer 8 Megapixeli şi la iPhone4, dar n-au făcut-o pentru că nu îi interesa producerea unui imagini mai mari, ci mai bună). Teste diferite au scos camera foto de pe acest telefon ca fiind cea mai bună, în ciuda altor opinii. [...]

  4. [...] By zvoner On February 27, 2012 · 1 Comment Am vorbit in urma cu vreo 4 luni despre cel mai bun telefon pentru poze de pe piata – care ramane deocamdata Nokia N8, datorita a trei atuuri: senzor de 12 MP, [...]

  5. [...] Îmi pare rău că nu am un iPhone4 la îndemână, pentru că Apple au înţeles primii nevoia unui senzor mai mare şi mai performant pe un telefon (citeam undeva că ar fi putut lista lejer 8 Megapixeli şi la iPhone4, dar n-au făcut-o pentru că nu îi interesa producerea unei imagini mai mari, ci mai bune). Teste diferite au scos camera foto de pe acest telefon ca fiind cea mai bună, în ciuda altor opinii. [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card