Daca buna mea prietena justbride a scris despre cel mai rau scenariu, io m-am gandit sa scriu despre cel mai bun scenariu :) Asta apropo de ceea ce se intampla zilele acestea pe pietele financiare, inclusiv in economia romaneasca.

Nu cred ca efectele in Romania vor fi atat de acute. Sistemul financiar romanesc pare a fi totusi mai atent la acordarea de credite. Bursa nu stiu cat de importanta e in Romania, dar cu certitudine nu atat de importanta ca in marile tari vestice.

Are dreptate fara indoiala in privinta consumului. Nici eu nu am cine stie ce rate, dar luna asta voi plati cu 200 de roni mai mult la ele, daca se mentine cursul acesta. In plus, unii au luat credit cu dobanda variabila, sperand ca ea va scadea odata cu asezarea economica. Iata ca se revine la dobanzile uriase de acum 4 ani…

Ei bine, toate astea se vor repercuta in consum. Inmatricularile de masini noi vor scadea cu cel putin 25% pana la sfarsitul anului, cumparaturile de bunuri albe asijderea, ceea ce va duce la mari probleme la retaileri si dealerii auto.

Vom vedea si primele concedieri, desigur. Poate chiar si la banci, care daca nu mai au atatia musterii la credite, vor restrange din personal si din sucursale.

Dar. DAR. Noi inca venim de foarte jos ca economie. Casele romanilor inca mai pot primi un televizor, o masina de spalat, un computer, romanii inca sunt submotorizati si prost imbracati, exista inca un mare deficit imobiliar…. Toate astea vor face ca in Romania consumul sa ramana solid, si in crestere.

Marea dilema e alta: vom continua sa consumam din import, furandu-ne astfel caciula, sau vom invata sa cumparam mai intai produse romanesti, daca nu sunt mari diferente de calitate? Si bonus: daca parazitii care ‘lucreaza’ la Stat vor cere salarii cu 50% mai mari, nu ar fi aceasta o lovitura de gratie brumei de cheag pe care a facut-o economia romaneasca reala, aia care ii tine pe toti generatorii de pârţuri din birocratie pe locurile lor caldute?

Mai e un element, cu adevarat cheie. Pretul petrolului a luat-o la vale. Asta este o supapa de evacuare pentru presiunea pusa pe economiile dezvoltate, dar este (deocamdata nu, dar daca se duce sub 50$ barilul va fi) o catastrofa pentru statele in curs de dezvoltare care isi bazeaza economiile pe productia de petrol.

Sa nu uitam ca Rusia are 500 de miliarde la tescherea si a inviat economic tocmai datorita cresterii galopante a pretului petrolului. Venezuela se joaca de-a regimul comunist din aceleasi motive. Iranul are voce din aceleasi motive. Arabii fac orase SF tocmai pentru ca stateau pe munti de bani. Deodata insa toate planurile pe urmatorii 2 ani trebuie facute cu un baril de petrol aflat la jumatate de pret. In plus, bogatii din Vest nu vor mai avea de ce sa investeasca in tari cu risc mare, pentru ca vor fi mult mai precauti.

Criza economica a Vestului va afecta intreaga lume, desi unii s-ar putea sa nu iasa chiar atat de sifonati. Si acestia sunt de exemplu chinezii, care vor avea acces la petrol ieftin, la resurse mai ieftine, si care au o piata suficient de mare pentru a nu resimti atat de tare ca si rusii implozia economica a Vestului. Daca as paria pe un stat castigator de pe urma crizei, acesta ar fi China.

Ma insel?

Cat despre Romania… Ma astept sa vad Bursa revenindu-si in urmatoarele saptamani, si ramanand anemica, asa cum era si pana acum. Iar restul economiei va continua sa creasca, desi mai domol decat pana acum. Cei care vor avea de pierdut vor fi mai ales prestatorii de servicii catre firmele occidentale cu probleme.

Alte opinii?

Tagged with:  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card