Ceausescu nu a murit.

M-am intalnit azi dimineata cu el la bloc. Cobora alene, cu un fes albastru pus intr-o rana pe varful capului, cu un chistoc in coltul gurii si cu un baston in mana dreapta. Uscativ si putin adus de spate, s-a dus sa stearga piticul pus de el in gradina blocului (Ceausescu sta la parter) de stropii de ploaie, si apoi a plecat agale cu doua sifoane in sacosa catre piata. Nevasta-sa va gati din nou toata ziua cu multa ceapa, iar in pauze va sta la geam, sa vada cine intra si cine iese.

L-am intalnit ieri pe Ceausescu si la piata. Tocmai isi luase un kil de branza de burduf, dar scrasnea printre dinti ca e 27 de lei kilul. Era mai bine pe vremea lui, am auzit-o rostindu-si in barba. Ceausescu purta batic si cojoc gros, peste halcile de carne in straturi de dedesubt. Cu privirea acra si goala si cu cateva tuleie pe fata-i de baba, Ceausescu s-a intors la alt Ceausescu de langa ea si i-a zis din nou printre dinti: Astia e toti hoti acuma, nu le-ar mai ajunge… Si Ceausescu a dat din cap, a aprobare.

Ceausescu si Iliescu la o partida de tras cu arcul

Sursa imaginii: Fototeca Nationala a Comunismului

Ceausescu a venit de la tara, adus de Ceausescu odata cu industrializarea fortata. N-a putut intelege niciodata orasul, pentru ca el a fost adus din noroi mai intai sa faca un bloc sau sa munceasca la uzina, si apoi a fost mutat cu repartitie tot la bloc. Orasul ala cu case mari boieresti, orasul ala verde si linistit, cu dupa-amieze burgheze – Ceausescu l-a urat din rasputeri. Si a dat din cap aprobator atunci cand Ceausescu trecea in alaiul prezidential si dadea scurt din mana prin geamul masinii “aici mai demolati, astea trrebuie sa disparra pana maine,  acolo vrreau un bloc inalt…”.

Si pentru ca n-a putut intelege niciodata orasul, el cel aflat la prima generatie incaltata, a incercat mai intai sa-si aduca porcul si gainile la bloc. N-a reusit decat sa-si inchida balconul, ca sa nu il traga curentul, caci Ceausescu are oroare de curent. Apoi si-a pus mileuri pe televizor, un covor cu Rapirea din Serai sau cu un cerb intr-o padure pe perete, mobila sculptata in casa si huse impletite in Dacia din fata blocului si a purces sa se impinga cu toti ceilalti la cozi interminabile ‘la ce-o veni’, murmurand din dinti la adresa lui Ceausescu pentru traiul greu de la oras. Noroc cu tara, ca se mai scotea din ce furau ai lui ramasi acasa de la CAP.

Ceausescu a crescut, s-a maturizat si a imbatranit la bloc, printre mii de alti Ceausescu, intr-o perpetua goana dupa mancare, dupa plata darilor si dupa adusul acasa a unor obiecte mai frumoase, mai mari sau mai scumpe decat ale vecinului. Mai ales vaze chinezesti, tablouri cu peisaje de iarna si cojoace de piele. Nu a citit nimic, dar si-a agatat diploma de subinginer la seral in hol, s-a uitat pe furis la Studio X la bulgari si a colectionat almanahul Urzica. Vara mergea sa sparga seminte la mare, iarna mergea sa sparga seminte la munte.

Strans precum porcii in cocini supraetajate si gavat cu picioare de porc si ciocanele de pui, hranit stiintific cu paine ranceda si margarina cu textura unui sapun, Ceausescu a avut un singur moment de revolta, si asta abia dupa ce toate tarile din jur au scapat de dictatorii lor care le dadusera totusi tot ce n-avusesem noi: si oua Kinder, si banane coapte, si programe la TV, si carne si oua, si legume in piata, si haine colorate.

S-a speriat insa repede ca tot ce a agonisit el o viata intreaga, bibelourile lui, carpetele lui, buna lui Dacie de 15 ani si mai ales postul sau caldut unde bea zilnic cu baietii va disparea sub mainile lacome ale mosierilor, si atunci s-a aruncat in bratele propriului sau calau. Cu un ranjet permanent intiparit pe fata, cel care i l-a omorit pe Ceausescu a fost garantia ca totul va ramane la fel, doar cu mica deosebire ca de acum incolo burta se va umple ceva mai usor. Si garantia asta a tot votat-o 20 de ani, indiferent sub ce forma, ba inca intarit in convingerea sa ca inainte era mai bine – doar ‘ailalti’ n-au fost cu nimic mai breji in ’96-2000, si din 2004 incoace, nu?

Ceausescu traieste bine mersi, si va mai trai pana cand toata generatia asta nascuta, crescuta, maturizata si imbatranita in comunismul ceausist va da definitiv coltul. Sau nu toata, dar macar mare parte din ea. Asta inseamna inca 20 de ani de acum incolo.

Dar ce, credeai ca o sa scapi asa usor, tu ala care l-ai urat nu doar pentru ca trebuia sa te lupti pentru fiecare bucatica de paine, ci pentru ca nu aveai libertatea de a gandi, de a vorbi, de a calatori sau de a alege ce sa faci cu viata ta? Nuuu, nenica, nu. Caci in astia 20 de ani de acum incolo, toate progeniturile acestor lichele vor face in continuare legea. Toti Ceausestii mici si ajunsi intre timp mari, toate scursurile pamantului comunist, toti ranjitii si toti umflatii japitei cizmaresti vor fi in continuare deasupra. Indiferent ca au papion si miauna, indiferent ca se uita crucis si hahaie scurt, indiferent ca au gatul gros si trei randuri de riduri deasupra sprancenelor, buze umflate de copil sau ochelari ca fundul de sifon. Toti ciutacii, toti tucii, toti ungurenii (apropo TRU, asteptam si un Omagiu daca tot te pornisi ca poet de casa…), toti cetepeii si toti cristoii ma-sii ne vor vorbi din nou de pe ecrane si ne vor mangaia domol pe crestet, nu care cumva sa scapam din ghiara celor mutilati iremediabil de comunismul ceausist.

Ceausescu n-a murit fraiere, Ceausescu traieste iar Ceausescu il voteaza din patru in patru ani cu deosebita satisfactie, il priveste zilnic la Stirile de la Ora 5, il adulmeca zilnic in Fata de la Pagina 5 si il saluta zilnic prin Vecinul de la 5. Atunci cand se hahaie la ororile lui Dan Negru, atunci cand lacrimeaza la Inima de Tigan, atunci cand saliveaza la Andreele care dau din buric, atunci cand iese in strada ca sa-i garanteze Guvernul salariile, atunci cand vrea marire de salariu dar nu este dispus sa si munceasca pe masura, atunci cand incalca legea pentru ca toti o incalca, atunci demonstreaza ca Ceausescu n-a murit.

Caci esti inconjurat de Ceausescu, si cu el vom muri, noi astialalti, de gat!

ps. Dedicatie pentru vecinul care da gauri cu bormasina direct in capul meu in timp ce incerc sa scriu asta.

Share →

One Response to Ceausescu traieste!

  1. [...] Orice om care se documenteaza cat de cat despre istoria reala a comunismului (ha, am ajuns sa pun cuvantul “real” in aceasta fraza…) nu are cum sa regrete comunismul sau ceausismul. NU ARE CUM. Decat daca e tampit. Sau daca de fapt e Ceausescu in persoana. [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card