Casieria RDS de pe Camil Ressu. Patrunzi inuntru grabit, sa-ti platesti cablul si internetul la timp, caci altfel ti le taie.

Aceeasi atmosfera de postcomunism ratat si de camaruta de scara de bloc prafuit pe care o aveau si in anii ’90 cand au inceput. Difera doar functionarele, chiar amabile. Inauntru insa, puhoi de lume. Babe si mosi. Si unii domni si unele doamne in varsta, dar majoritatea babe si mosi. Sper ca nu trebuie sa explic diferenta.

Nicolae si Elena Ceausescu impreuna cu tovarasul lor Iliescu

Sursa imaginii: Fototeca Online a Comunismului 

Aparent o singura, lunga, coada. In realitate, erau doua, dar asta am aflat mai tarziu. In fata mea, un mos citea Adevarul. In fata lui, un nene tiganos la vreo 60 de ani, cu ditamai caciula de blana peste ochi, se intoarce sa vada ce citeste ala. Se fosgaie in dreapta si in stanga, apoi se intoarce iar si intra in vorba cu mosul.

‘Care e Adevarul?’

Asta, mirat si privind peste ochelarii cu rame groase:

‘E Adevarul de azi, domnule’.

Ala, fara sa se lase:

‘Asta ce cititi dumneavoastra acuma e Adevarul?’

Asta, mirat si putin enervat.

‘Da domnule.’

Ala, brusc evlavios si foarte multumit ca i-a iesit poanta:

‘Bine, asta e un ziar, dar Adevarul…. Adevarul care e?’

Mosul, perplex, dar de zile mari:

‘Care e Adevarul?…

Asta, deja in extaz:

Isus e Adevarul, Calea si Viata!’

Mosul isi reia plictisit lectura, iar eu aflu intre timp ca stateam la coada gresita. Afla asta si inca doi mosi si doua babe din spatele meu, care ma inghesuie in holisorul de 50cm latime care duce spre casierii. Le fac fata proptindu-ma in perete, caci oricum nu aveam loc inauntru in camera unde se plateste in stanga iar in dreapta se incheie contracte.

Ala se mai fosgaie putin apoi revine in forta, privind din nou peste umar la stirile din ziarul mototolit intre mainile mosului:

‘Iar despre hoti, domnule, iar despre hoti? Eheheeeeei, ce bine era pe vremea lui Ceausescu, ca nu erau nici 1000 de hoti, si toti erau la puscarie. Acumaaaa…’

Mosul, brusc strabatut de un fior nostalgic, isi ridica privirile si zambeste:

‘Daaaa, aveti mare dreptate. Pe vremea lui Ceausescu era ordine, nu fura nimeni. Aveam si de mancare…’

Evlaviosul, fericit ca a gasit puntea comuna de legatura pentru propaganda:

‘DA domnule, n-a murit nimeni de foame sub Ceausescu. Acuma vedeti ce fac astia!?’

N-am mai rezistat si, la marginea unui infarct (de nervi) si a unui potop de injuraturi abia retinut, am inceput sa ma rastesc la ei sa inceteze cu propaganda comunista ca mi-e sila de comunisti si de cateii care isi plang stapanii. Aia, perplexati, au dat sa raspunda, ca nu, ca era bine, ca ce acuma e rau, ca…

Le-am taiat-o scurt si pe un ton vehement, ca nu mi-am pierdut degeaba suficiente zile din copilarie stand la cozi si fiindu-mi frica sa nu spun ce nu trebuie. Din fericire pentru sanatatea lor psihica, au incetat amandoi. Evlaviosul privind in tavan, iar mosul citindu-si atent ziarul. Restul cozii se facea ca ploua.

Asta pana cand a iesit o persoana care platise la casierie, si am intrat si eu in locsorul de 1m/1m unde puteai plati abonamentele. Prilej pentru toata babacimea si mosimea din spatele meu sa se impinga mai ceva ca la rugby, pentru ca de, se daduse nebunul din cadrul holisorului. Si uite asa au mai incaput inca doi mosi si doua babe, basca o baba de 40 de ani (ca se comporta ca atare desi era femeie tanara), intr-un spatiu in care abia daca putea respira un singur om.

I-am intrebat si pe-astia, daca li se pare amuzant sa se inghesuie cu totii intr-un metru patrat. Priveau bovin la mine, satisfacuti ca au ajuns atat de aproape de casierie, si atat de repede.

In fine, am platit si am iesit, spumegand de nervi. Ce mi-a trebuit mie sa platesc cablul de dimineata, cand sunt sparte conductele cu tot ce e mai putred si mai mort in Romania?!

Am retinut o singura chestie din toata asta. Pentru unii dintre romani, Ceausescu e Calea, Adevarul si Viata.

MURITI MAH!!

Share →

7 Responses to Ceausescu, Calea, Adevarul si Viata

 1. zoso says:

  o sa iti plezneasca o vena

 2. adi says:

  foarte buna imaginea gg:D!

 3. zvoner says:

  @zoso: da, incerc. Data viitoare s-ar putea sa-mi iau un cutit la mine :D

 4. zvoner says:

  @adi eheheiii, cate mai gasesti in fototeca, manca-l-ar cainii pe Ilici…

 5. sorel says:

  sa vezi ce distractiv e sa stai la coada si sa ajungi la casa unde esti informat ca nu unul dintre cei mai mari provideri de net din romania nu primeste card… drept pentru care, fugi la bancomat si mai stai 30 de minute la coada…
  Recomandare: daca iti vin facturile prin posta(cum ar fi normal sa iti vina) poti sa platesti cu factura ON-Line prin transfer bancar….. daca de cand ai cablu si net si telefonie de la RDS nu ti-a aparut in cutia postala nici o factura, faci cum am facut eu… faci o sesizare si incep baietii sa iti trimita facturile prin posta si astfel poti plati online cu cardul bancar :D
  p.s. poti incerca si pe site-ul admin.rdslink.ro sa vezi ce facturi ai scadente si in ce valoare si respectiv sa iei numarul de factura si de abonat si sa poti plati direct de pe card…

  P.S.2: nu fac reclama la carduri, pur si simplu prefer sa platesc asa decat sa ma bat la orice ora din zi cu mosii care stau la cozi de dragul vremurilor apuse!

 6. zvoner says:

  Multam de sfaturi. Eu plateam de obicei undeva dupa-amiaza tarziu, cand nu exista specia aia prin casierie.

  O sa vad solutiile online.

 7. TheBride says:

  Iaca de aia am refuzat RDS. Cand mi-au spus ca nu se poate plati decat la ei la ghiseu si numai cu cash ca de carduri si POS-uri nu au auzit iar online nici gand, mi-am luat si eu gandul de la ei. Macar acum un ClickNet civilizat si factura la RT o platesc prin Internet banking. Simplu, fara cozi si fara stres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card