Toata lumea se intreaba ce va face Kim Jong Un, odata venit la putere in locul lui tat-so. Daca nu cumva exista vreo sansa de democratizare in Coreea de Nord (apropo, in romana se scrie Coreea, nu Koreea!!).

Io zic ca va face, daca este sa invatam ceva din istoria tinereilor ajunsi ca el in fruntea bucatelor, cel mai probabil asa:

1. Va incerca sa demonstreze armatei ca e mai rau si mai nemilos decat taica-su si va provoca cat de repede poate Coreea de Sud cu ceva. Un vas scufundat, niste obuze aruncate peste granita in brazii de Craciuni propagandistici, o racheta trasa peste Japonia, un ceva acolo. Urmat, iarasi foarte probabil, de una si mai gogonata, pentru ca abia apoi sa se roage de el toti vecinii sa dea sunetul mai moale. Cam toti fii tineri de despoti au aceasta tendinta de a fi brutali la inceput, ca sa-si marcheze teritoriul.

2. Va continua politica de experimente economice destinate nomenclaturii, incercand sa atraga de partea sa nu doar armata, ci si elementele cheie din Partid, carora le va permite sa se imbogateasca nitel prin niste capitalism tinut bine sub control. Toata lumea are de castigat din zona in care se experimenteaza capitalismul de tip chinezesc: intra bani in tara (i.e. in buzunarele lor), tine lupii flamanzi in liniste.

3. Va strange si mai tare surubul pe dizidentii si putinii nebuni care ar indrazni sa miste in front. Trebuie sa fie putin nebun ca sa isi ‘democratizeze’ tara, riscand astfel sa fie omorit el insusi de catre generali. Mai mult, asta ar insemna sa crezi ca un Nicu Ceausescu ar fi fost capabil de democratie. Sau un Iliescu. Not gonna happen. In schimb, executiile in pietele publice vor fi mai dese.

4. Nu e improbabil ca in curand sa ‘dejoace’ un ‘complot’ al generalilor mai in varsta, numai bine pentru a-i inlocui cu oameni fideli lui, ceva mai tineri.

5. Va strange relatiile cu China, pentru a reusi cumva sa-si scoata tara din rahatul economic in care se afla. Taica-su i-a santajat cu succes pe chinezi. Fiul cel mic s-ar putea sa mearga pe calea avantajelor economice mai rapide, obtinute prin mici deschideri de fatada.

In conditiile in care nici China, nici Coreea de Sud si nici Japonia nu au niciun interes sa destabilizeze regimul (le e o teama de moarte de asa ceva), Kim Jong-un isi va vedea linistit de treaba mult timp inainte. De altfel, complexul militaro-industrial american are toate motivele sa il umfle si pe Kim Jong-un cu pompa, ca si pe tat-so, exagerand la nesfarsit capacitatile militare ale Coreei de Nord.

Caci trebuie sa nu uitam ca aceasta tara este de ani de zile in pragul colapsului, iar daca Coreea de Sud ar decide cumva sa raspunda prin forta atacurilor Nordului, i-ar face praf din punct de vedere militar – chiar fara ajutorul americanilor – in doar cateva saptamani. N-o sa-si asume insa nimeni pierderile umane si materiale necesare acestei operatiuni iar chinezii s-ar lua cu mainile de cap sa se trezeasca cu milioane de refugiati flamanzi la ei pe teritoriu.

Noul Kim are toate sansele asadar sa stea mult si bine la putere. Numai daca nu cumva se va dovedi a fi suficient de tampit iar anturajul sau il va propulsa treptat spre o pozitie onorifica, dictatura personala fiind inlocuita de cea a unei oligarhii. Ma rog, la unii asta a dus la ceva bun, pana la urma… Cat despre revolte… hm. Un popor care a acceptat fara sa cracneasca moartea a 2-3 milioane de oameni prin infometare (si a altor sute de mii prin executii sumare si internari in lagare de exterminare) e greu de crezut ca va gasi cumva resursele psihice necesare sa distruga nu doar un dictator, ci mai ales sistemul sau sufocant.

Ma rog, sa nu zicem ‘niciodata’! :)

Sursa foto: Gandul – Coreea de Nord. 100 de fotografii dintr-un lagar.

Tagged with:  
Share →

2 Responses to Ce va face Kim Jong-un?

  1. cl says:

    Imi place cum scrii, ar trebui sa o faci mai des. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card