Zic ’10′ ani pentru ca de fapt de anul viitor politica romaneasca va fi condusa dupa principiile PSD, enuntate in vastul lor program de guvernare. Fie ca vrem, fie ca nu vrem, ideea de ‘dreapta’ a fost definitiv ingropata in Romania de haosul guvernamental PDL-ist, asa ca viitorul este rosu pentru Romania, cel putin in urmatorii 10 ani. Parerea mea, hic!

4681460753_f49ed99da3_o

Rasfoind respectivul program de guvernare, am remarcat ca PSD doreste:
– noi instrumente de strangere a banilor la buget (noi taxe)
- cresterea masei de contribuabili (taxarea celor care azi nu sunt taxati)
- cresterea cheltuielilor sociale (bani mai multi pentru cei care nu muncesc)
- scaderea impozitarii pe munca, cresterea impozitarii pe capital (bun, bila alba, desi efectul e controversat)
- crearea de locuri de munca cu orice pret prin concentrarea pe industriile high-tech si care ofera “locuri de munca solide” (ce e aia, ramane de vazut)
- orientarea catre statul social, nu minimal “cum exista acum in Romania” (whaaat? poate vorbim de realitati paralele…)
- cota unica e Satana pe pamant (desi din demonstratia PSD se arata ca buba a fost de fapt extinderea aparatului birocratic cu 15% in conditiile reasezarii veniturilor la bugetul de stat, precum si orientarea a 82% din veniturile suplimentare individuale spre consum, si nu cota unica in sine, care a adus sporuri de la 2% pentru saraci pana la 10% pentru ‘bogati’ (in fapt, pentru clasa medie))
- introducerea cotei de impozitare progresive va “stabiliza automat preturile si profiturile in economie” (sigur, pentru ca va stabiliza si cresterea salariilor clasei medii si plata la negru peste un anumit nivel)
- nu impozitarea veniturilor, ci nivelul contributiilor de asigurari sociale sunt principala povara fiscala a romanilor (corect)
- de aceea se vor reduce contributiile la asigurari sociale pentru pensii si sanatate (iar banii vor veni de unde?)
- exportul va fi prioritatea unu a PSD. Nu se dau insa detalii despre cum va fi incurajat, in afara de bla-bla-ul de forma

PSD ofera apoi 10 principii (pe care le puteti descoperi singuri lecturand programul lor de guvernare) care insa nu trec de nivelul de bla-bla si vorbe goale. Bune intentii, insa fara a arata parghiile concrete ce vor fi folosite.

Din ele mai retinem:
- politica fiscala va fi principalul instrument folosit de PSD pentru a transforma asistatii sociali in angajati sau mici intreprinzatori.
- deplasarea poverilor fiscale sa va face de pe munca pe capital, adica pe proprietate (buna idee, dar nu sunt date modalitatile de punere in practica)
- se impune oprirea haosului din sistemul energetic national, care face ca energia electrica din .ro sa fie cu 40-50% mai scumpa decat cea platita de tarile din jur (solutia este … un audit :( )
- deriva economiei de piata spre o societate de piata in care educatia, sanatatea si cultura sunt privatizate trebuie oprita
- capitalurile vor fi taxate diferentiat in functie de ramura si utilitate

Masuri propriu-zise anuntate de PSD
– anularea reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor (PDL anunta acelasi lucru pentru finalul anului urmator)
- cota redusa la TVA, 5% pentru paine, carne proaspata, lapte, ulei si zahar (se explica aici de ce asta nu inseamna nimic bun)
- zero contributii de la angajator pe 12 luni pentru somerii de peste 45 de ani angajati pe cel putin 2 ani (bun asa)
- zero contributii de la angajator microintreprindere pe 6 luni pentru o singura persoana cu salariu de max 1000 de lei (ar trebui sa stimuleze 50.000 de microintreprinderi)
- sprijinirea IMM-urilor prin fonduri europene (nu se zice cum)
- plata datoriilor statului catre firmele private (de parca statului actual ii face placere sa nu dea niste bani pe care nu ii are)
- reducerea birocratiei prin infiintarea unui nou instrument birocratic, drag PCR: CPPE, adica o Comisie Nationala de Prognoza restructurata, care sa faca planurile cincinale economice
- restructurarea pe criterii de performanta a aparatului birocratic
- impozit forfetar pentru activitati de turism si alimentatie publica (avem!)
- impozit progresiv pe proprietati, impozit penalizator pe terenurile de peste 10ha necultivate (majoritatea celor necultivate au sub 2ha!)
- accentuarea importantei sistemului de plati electronice pentru achizitii publice (bun)
- amenzi drastice pentru munca la negru (inchiderea firmelor respective)
- interzicerea platilor cash pentru serviciile profesionale prestate; folosirea cardurilor (huh?)
- baze de date cu toti angajatii din domeniile unde se practica munca la negru (constructii mainly), cu poza si ID (buna idee)
- deduceri pentru servicii casnice legale (buna idee)
- site pentru reclamarea muncii la negru, a orelor suplimentare, a abuzurilor de munca (buna idee, atentie la aplicare)

Cota unica versus cota progresiva de impozitare

PSD propune:
“Scenariul 1: Cota 0% pana la 1000 Ron salariu brut; cota
15% pentru ce depaseste 1001 Ron până la 4500 Ron salariu
brut; cota 25% pentru ce depaseste 4501 Ron până la 9000
venituri salariale brute; cota 35% pentru ce depaseste 9001
Ron până la maxim salariu brut.
- Scenariul 2: Cota 8% pana la 1000 Ron salariu brut; cota
12% pentru ce depaseste 1001 Ron până la 4500 Ron salariu
brut; cota 16% pentru ce depăşeşte 4501 Ron.”

Personal nu am o problema cu acest sistem de impozitare, dar preferabil e un al treilea scenariu, in care sub 1000 ron ai 5% impozit, 1001-4500 ai 16% impozit, iar peste 4500 ai 20% impozit, pentru a pastra avantajele joburilor high-tech, bine platite, care mentin atat firme mari in Romania, cat si angajatii cu inalta calificare. Altfel, toti astia au un motiv in plus sa plece.

Pe parte de impozite, PSD mai propune:

• Introducerea sistemului de deduceri pentru asigurări private de
sănătate (de pensii), educaţie, grădiniţă, asigurarea locuinţei,
reabilitare termică etc.
Menţinerea cotei generale privind impozitul pe profit la 16%;
• Revenirea la sistemul de impozitare prin care microintreprinderile
pot opta pentru 16% pe impozitul pe profit sau 2% impozit pe cifra
de afaceri

• Stabilirea impozitului pe profit la societăţile comerciale din
domeniul loteriilor, cazinouri, case de pariuri şi asimilate la 35%
• Stabilirea impozitului pe profit din domeniul bancar şi IFN la 25%
Reducerea graduală a CAS cu 5,5 puncte procentuale pentru
angajatori şi 4,5 puncte procentuale pentru angajat (in 2011
reducerea cu 3 ppt a contributiilor platite de angajator
Înfiinţarea unei firme într-o oră. Reducerea la jumătate a
cheltuielilor determinate de birocraţie şi fiscalitate, prin desfiinţarea
unor tarife, avize, autorizaţii şi simplificarea cadrului legislativ.
Cresterea plafonului pentru sumele folosite in activitati de CSR sau
ca sponsorizare care se pot deduce din impozitul pe profit;
• Acordarea unor facilitati fiscale persoanelor fizice care fac donatii
catre cauze de interes public
• Asigurarea transparentei si unui management mai bun al prevederii
de a dirija 2% din impozitul pe venit către ONG sau unităţi de cult

Toate bune si frumoase, insa nu vad cum difera acestea foarte mult de ce propun atat PDL cat si PNL. Intentiile sunt bune, praftica ne omoara… Daca vor fi puse in practica, foarte bine. Permiteti-mi sa ma indoiesc.

In fine, pentru a nu ma lungi, aveti in documentul PSD si detalieri ale impactului asupra bugetului de stat creat de masurile mai sus anuntate. In ciuda celor spuse in documentul-cadru, introducerea cotei progresive are un efect negativ asupra bugetului, insa neglijabil (insist pe tema data pentru ca impozitarea progresiva este scoasa in fata cu mare tam-tam, pe cand rolul ei in programul de guvernare si impactul in economie este limitat).

Dintre toate masurile anuntate de PSD, impactul negativ ar fi de 3.02% din PIB, iar impactul pozitiv ar fi de 7.1%. In viziunea PSD, daca pune in aplicare masurile de mai sus, Romania inregistreaza un plus de 4 puncte procentuale din PIB, ceea ce ar duce-o din nou la o usoara crestere.

Din punctul meu de vedere, cele doua elemente-cheie pentru reducerea deficitului, si anume reducerea evaziunii fiscale si eliminarea unor privilegii din Codul Fiscal (4% impreuna) sunt insuficient de bine documentate, ramanand la nivel declarativ. Concluzia e simpla: orice masura ia PSD nu va avea efect imediat asupra economiei, ea vazandu-si de treaba ca si pana acum, osciland in jurul lui zero crestere, in prezenta inflatiei (stagflatia!!).

Va las sa cititi si singuri restul documentului PSD (de la pagina 80 incolo, pana acolo am facut eu conspect), dar inchei cu o concluzie: nu ma convinge prin nimic ca solutia la problemele majore ale Romaniei este de natura politica. Intentiile sunt bune, insa marea buba a Romaniei este de natura administrativa, nu politica. Este legata de politica, dar nu se afla in Parlament, ci la nivelul administratiei centrale si locale, precum si la nivelul administrarii regiilor de stat. Acolo se dau contracte, acolo se dau tunuri, acolo se pierd cel putin 5% din PIB.

Caci orice masura ar lua guvernantii, economia este in stare sa o inghita (ma rog, nu chiar orice!). Insa gaura neagra majora vine din alta parte. Iar acolo politica ramane cum am stabilit: vin ai nostri, pleaca-ai nostri.

Opinii?

ps. de ce sunt sceptic cu privire la orice chestie buna in Romania urmatorilor 10 ani… o zice mai bine Vali Petcu.

Tagged with:  
Share →

One Response to Ce ne rezerva urmatorii 10 ani

  1. [...] de Mihai Giurgea si de cei ca el, cat si de opozitia socialista, de PSD (am examinat pe indelete programul lor de guvernare, in care “munca” e ridicata la rang de solutie universala). Imi pare rau ca trebuie sa [...]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card