Ochi

O camera foto performanta are deja aproximativ 10 megapixeli, inghesuiti pe un chip nu mai mare decat ochiul uman. Dar ochiul nostru?

Retina umana are circa 5 milioane de conuri receptoare, care ne permit sa percepem culorile. Astfel, se poate spune ca avem 5 megapixeli rezolutie standard. Dar asta e doar inceputul.

Exista 100 de milioane de bastonase care detecteaza contrastul monocrom si care ne permit sa avem acuitate vizuala. Dar nici acesti 105 milioane de ‘pixeli’ nu sunt de ajuns pentru a defini ochiul uman.

Creierul nostru foloseste ambii ochi pentru a compune o imagine panoramica, si pentru a putea distinge detalii extrem de fine, de exemplu doua linii care sunt separate de cel putin 0.01 grade. Un calcul pe care il puteti gasi aici arata ca datorita acestui lucru, si luand in considerare campul uman de vedere de circa 120 de grade, rezolutia vederii noastre este de 576 de megapixeli!

Suntem insa capabili si sa “citim” imagini cu o rezolutie mult mai mica, cum sunt imaginile tiparite, pe care ochiul nostru le interpreteaza in ansamblu, desi daca este focusat inadins este capabil sa vada si detaliile (miile de punctulete care alcatuiesc o imagine).

In plus, ca o curiozitate, femeile au mai multe conuri decat barbatii, fiind astfel mai capabile sa distinga culoarea, pe cand barbatii au mai multe bastonase, ceea ce le permite sa vada mai bine in intuneric.

Recapituland: 576 MP, autofocus instant, camera foto-video permanenta, intretinere ieftina si automata, vedere tridimensionala si consum infim de energie. Tehnologie veche de milioane de ani. Made in China Heaven. Beat this, Canon!

Sursa: http://news.deviantart.com/article/27174/

Share →

12 Responses to Cati megapixeli are ochiul uman?

 1. alex says:

  extraordinar, superb articol

 2. Shadow says:

  foarte frumos articol bravo ;)

 3. pocoloco says:

  super tare faza cu beat this,canon….si nici la procesor sau memorie nu cred ca stam prea rau,beat that intel or amd.
  dar in viitor cred ca vor reusi sa “beat that”

 4. [...] pe piață este 80 de către Phase One la aparatul lor IQ 180. Iată rezumatul articolului de AICI: Recapituland: 576 MP, autofocus instant, camera foto-video permanenta, intretinere ieftina si [...]

 5. Thomas says:

  Foarte frumos beat this another site mi-a plakut la nebunie desi era o curiositate de a mea inca de demult merci ca mai ajutat sa o inteleg cat despre intel ,eu cre ca ne vor beat rapid intr-un viitor apropiat cat despre cannon (peste vreo 90 de ani) dar sony o sa ii intreaaka cu mult inainte de a avea ei 576 de mega sau ceva aproximat la 500 (beat this another comment)

 6. Andrei says:

  Bun articolul, insa exista o greseala enorma. Ochiul uman nu vede tridimensional, vede doar bidimensional, iar acel 3D al ochelarilor de la cinema este doar o iluzie pentru ochi. Nu este ceva real.
  Numai bine

 7. zvoner says:

  Andrei, in ultima fraza ma refeream strict la rezultatul folosirii acestei ‘camere’. Vezi mai sus in text, referinta la ambii ochi.

  Vederea tridimensionala este datorata modului in care interpreteaza creierul imaginile primite de la ambii ochi. Deci, indiferent ca purtam sau nu ochelari 3D, iluzia e pentru creier, nu pentru ochi. Ochiul este, pana la urma, doar un senzor – extrem de complex, dar doar un senzor. Creierul face tot restul.

 8. SpeciMen.Ro says:

  I think the 576 is totally wrong. I came across the same article. Just imagine the data rate the optic nerve would need to carry.

  The resolution of the human eye is between 5 and 15 megapixels. The 100 million cones aren’t used for core vision. It’s the fovea which gives us our high resolution, colour field of view.

 9. Scurtu Sorin Izvoraş says:

  Ba. Aparatul vizual are două “camere” tridimensionale, împreună crează o imagine Stereoscopică ce redă imaginea identic proporţională cu realitatea. Faceţi o mică experienţă şi veţi constata că , având un ochi închis, în afară de câmpul vizual micşorat , după câteva minute de acomodare, se poate constata relativa identitate a imaginilor cu cele obţinute c u ambii ochi deschişi. Pot susţine acest lucru prin afirmaţia că încă din 1995 am realizat 3D-ul pe televizoare obişnuite, fără ochelari sau alte ajutoare interpuse. Aceasta nu este o glumă. Anul acesta , am văzut că sistemul actual a început să cam devieze de la traseu aşa că , voi merge mai departe cu dezvăluirile, în ciuda obstacolelor teoretice şi materiale ce mi-au fost puse întotdeauna.
  Pare ceva ieşit din normal ca un român şi doar să afirme aşa ceva, dar să mai şi dovedească , atâta timp cât “marile puteri în domeniu” nu au reuşit!
  Cu stimă Scurtu

 10. Grasanu says:

  INTERESANT SI PE INTELESUL TUTUROR…FRUMOS,FOARTE FRUMOS…

 11. cainedebalta says:

  Cred ca ai vrut sa zici :Made in Africa…..de acolo a plecat omul modern Homo Sapiens.
  Oricum, un articol bun…Felicitari!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card