Primul lucru care te izbeste intr-o capitala europeana (mai putin Atena si Roma probabil) este calmul relativ in care oamenii isi traiesc viata. Evident, capitalele sunt oricum pline de oameni mai nervosi decat restul oraselor din tarile respective, insa prin comparatie cu Bucurestiul ele sunt o oaza de liniste.

Te poti plimba linistit pe strazile lor zile in sir, nu-ti va fi dat sa vezi oameni zbierand unii la altii, scuipandu-se, imbrancindu-se sa intre in autobuze, impingandu-se la metrou, scuipand seminte pe strada sau injurandu-se iesiti pe jumatate din masina si gesticuland nervos. Si daca vezi, aia vin mai mult ca sigur din Romania. Sau din Africa. 

Au si ei nebunii lor, evident, insa in cazul Bucurestilor ar trebui ca vreun medic, vreun oficial al Ministerului Sanatatii (altul decat nebunul din capul lui), vreun guru medical, CINEVA, sa ia nene masura sa ceara locuitorilor sa treaca obligatoriu un test psihiatric. Mai e cazul sa zic de ce?…

 bataie1.jpg   bataie0.jpg   bataie2.jpg 

Mergi linistit pe strada sa-ti iei si tu, ca omul, ceva de-ale gurii, si cand te duci spre magazin auzi frane, claxoane, strigate si urlete de peste drum. Ce sa fie? A, nimic neobisnuit, doi soferi care se injura, dati jos din masini, pe trecerea de pietoni. Mergi mai departe, nu e treaba ta. Spre deosebire de cei douazeci de pietoni opriti pe trecere sa savureze schimburile de adrese de origine, si sa tina partea fiecaruia.

Te intorci de la magazin, mai mergi douazeci de metri cand auzi alta pereche de frane, motoare ambalate la maximum, si intorcand capul vezi cum trei barbati in floarea varstei se joaca leapsa cu masinile, chiar langa tine. Cel din fata pleaca de pe loc, pune frane bruste, ceilalti doi nu se lasa mai prejos si vin la intimidare, se da lumea jos, e 1 contra 2, nu-i nimic, se duce la ei sa le arate el lor, ii da un pumn in fata unuia dintre ei, aia il iau la picioare-n dinti si-l tavalesc pe sina de tramvai, asta se ridica calm, se face ca se duce la masina, apoi revine fulgerator si trage un picior in farul Daciei, care se sparge. Apoi fuge la masina cu aia pe urmele lui, ghinion, a inchis usa, aia nu-i mai pot rupe gatul, in schimb ii pot sparge satisfacuti stopurile caci curajosul a uitat cum se porneste masina pesemne…

Rastimp bunicii cu nepoteii de mana, iesiti la plimbarea de dupa-amiaza, incep sa urle de pe margine “Nemernicule!” “Bine ti-au facut!”, “Huo” si alte urari de bine traditionale in Postul Pastelui. Caci, nu-i asa, ei vazusera toata tarasenia inca de la inceput, doar au ochi cu zoom incorporat si microfoane unidirectionale, si stiu in mod exact si sigur de ce se enervase soferul ala asa de tare.

Pleaca apoi toata lumea, in scrasnet de faruri si stopuri sparte, in fum de cauciucuri si injuraturi care inca mai rasuna din masini. Bunicii isi vad mai departe de plimbarea cu nepoteii, in timp ce o cuvioasa gospodina isi face semnul crucii intonand un lua-v-ar dracu’ printre dinti.

Mda.

Dai sa intri in casa, si crezi ca esti atacat de elicoptere. A, nu-i nimic, e doar un motociclist care trece pe bulevard cu vreo 120 km la ora… In fiecare ora sunt cel putin doi ca el, si in zona nu e decat o trecere de pietoni pe care trec copiii de la scoala…

Apropo, bulivardul pe care a avut loc toata scena este filmat, este monitorizat si urmarit non-stop de “cele mai performante camere din lumea aiasta”. Puse fix pe blocul de langa. Si pe celalalt bloc. Si pe inca unul, mai incolo. Cred ca Politia romana se distreaza de minune si imi imaginez ca peste camera cu monitoarele scrie TV Balamuc, iar intrarea se face pe baza de bilet platit, nu de alta, dar tot Bucurestiul este asa!

Inmultiti cele de mai sus cu 7, si aflati numarul de zile in care se intampla asa ceva in Bucuresti.

Oare avem vreo sansa de scapare? (alta decat cea de a pleca din acest oras-balamuc, desigur)

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card