Intrebare: oare cine este stapanul: finantatorul, sau jucatorul?

Se poate spune ca daca jucatorul nu joaca bine, daca nu are talent si poate chiar geniu, finantatorul pierde banii. Pe de alta parte, fara ajutorul finantatorului, jucatorul cel mai genial din lume ar putea ramane un neica-nimeni. Oul, sau gaina?

De multe ori se intampla in politica (de la noi si de aiurea) ca finantatorii sa inceapa sa-l deranjeze pe jucatorul politic pe care l-au sustinut, cu tot felul de pretentii. Sa incerce sa-i arate ca au (inca) influenta asupra lui si ca fara ei, fara a le face jocul lor, risca sa redevina un neica-nimeni.

Si de multe ori jucatorul politic incepe si face sluj, sau dimpotriva, se revolta agresiv impotriva acestora. Vezi cazul Eltin si Bush junior pentru o extrema, Putin pentru cealalta.

Descalecarea lui Basescu la Glina si mai ales chemarea ulterioara a directorilor de firme care l-au sustinut atat in campania electorala cat si in curatarea punctuala a mizeriei de la Glina a avut drept scop aparent rezolvarea unei probleme de interes general printr-o actiune tipic basesciana: un hei-rup bazat pe carisma proprie, si o dare cu tifla la adresa premierului.

S-a intrebat insa cineva daca cele 10 minute dedicate de Presedinte adresarii de multumiri propriilor sai finantatori (minus Besciu si onor partenerul sau de afaceri, care fac parte din alta liga si care nu au catcadisit sa vina la intalnire) nu au fost de fapt o reafirmare a puterii sale asupra lor? O ordonare clara a ierarhiei? Un semnal de putere asupra unei haite care poate incepuse sa maraie, sau sa uite cum stau lucrurile?

Daca adversarul economic al domnului Presedinte, Patriciu, a reusit sa manevreze extrem de agresiv treburile in propria-i tabara, calcand pe cadavre, doar pentru a arata clar cine e seful, atunci de ce sa nu aplice aceeasi strategie si intaiul jucator al tarii?

Si acum avem asa: un premier jucator care danseaza dupa cum ii spune finantatorul, si un presedinte jucator care se trezeste deodata sa-si cheme finantatorii si sa le ordone ceva, orice, nu conteaza. Iar ei, umili, executa.

Sunt chiar curios, s-a mai intrebat cineva cumva cine conduce tara asta? Finantatorii, sau jucatorii?

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card