Citeam deunazi ca eminenta sa Laszlo Tokes isi frangea mainile pentru ca albanezii din Kosovo si-au obtinut independenta iar tinuturile secuiesti Harghita si Covasna n-au nici macar autonomie. Aparent, ai fi inclinat sa-i dai dreptate, populatia majoritar ungureasca din acele zone ar avea motive istorice sa-si doreasca autonomia (vorbind strict obiectiv, nu ca roman). In realitate insa…

In realitate sunt putine zone din tara asta cu o infrastructura locala atat de praf. Tot in realitate, banii dati de Harghita si Covasna catre bugetul de stat sunt cam tot atatia cat si primesc. O autonomie completa nu i-ar ajuta cu absolut nimic, ambele judete fiind sarace si extrem de prost administrate de catre autoritatile locale – alese evident tot din ungurime si secuime. Nu mai vorbesc de padurile rase tot de ei, de castelele unguresti lasate in paragina (nu toate, din fericire) si de saracia lucie in care se zbat o multime de localnici, numarul de carute fiind poate mai mare chiar si decat in Sud.

Am trecut cu uimire pe ‘strazile’ orasului Covasna, probabil unul dintre putinele orase care nu au strazi asfaltate in afara DN-ului care il traverseaza. Da, ati citit bine: NU are strazi asfaltate, ci niste desfundaturi cu macadam sau in cel mai bun piatra cubica pusa probabil acum 30 de ani, atat de denivelata e. Situatia nu e singulara, in mai toata zona infrastructura locala (i.e. care tine de autoritatile locale, nu de autoritatile centrale) este la pamant.

Lasand la o parte orice accese de nationalism bolnav si stupid, ramane intrebarea: daca obtin autonomia, ce folos? Daca proprii lor conducatori nu au fost in stare ca in 20 de ani sa-si faca treaba, ce ar putea face de acum incolo? Oare nu degeaba ungurii din Ungaria ii privesc pe cei de-aici cu un deosebit dispret? Intelegeam daca erau putred de bogati si nu mai voiau sa dea bani la bugetul unei tari care nu-i ajuta prin nimic. Dar asa…

Ridic intrebarile astea pentru ca s-ar putea ca in aceasta criza cartea nationalismului pagubos sa fie jucata de ambele tabere. Or, pe de o parte, statul roman isi bate pur si simplu joc de acele zone, refuzand sa faca investii majore care le-ar putea ridica dpdv economic. Pe de alta parte, chiar si autoritatile locale sunt incapabile sa profite de peisajul superb, de apele minerale si termale, de aerul curat, de istoria bogata a locurilor si de toate miile de alte chestii care ar putea transforma oricand Covasna intr-o zona a statiunilor termale, mult mai puternica decat a fost in trecut. Din pacate, ce vezi astazi sunt o mana de hoteluri noi sau renovate si in rest tot ce s-a facut inainte de ’89, dar intr-o stare avansata de descompunere.

Nationalismul de orice fel nu face decat sa ascunda adevarata realitate: ca zona e administrata prost, la doua maini. Ma intreb atunci: oare localnicii care uneori se mai infierbanta aiurea chiar nu gandesc?

Tagged with:  
Share →

9 Responses to Autonomie pentru Covasna vrem. Asa, si?

 1. cristi says:

  nu o sa obtineti nimic
  ROMANIA NU VA FI DESTRAMATA

 2. sulfy says:

  Ca romani nu ar trebui sa acceptam asa ceva , nu conteaza ca sunt Unguri , Sarbi sau Sasi , tara asta este a noastra nu a lor

 3. zvoner says:

  @sulfy ba io zic ca tara asta e a tuturor celor ce stau in ea. Si romani, si unguri, si sasi si tigani si armeni, macedoneni, evrei, bulgari si ce altceva mai gasim in ea.

  Atata doar ca niste politicieni iresponsabili agita apele ca sa le creasca lor procentele electorale. Traiesc cu speranta ca tot mai putin retardati vor cadea in plasa nationalismului – de orice fel ar fi el. Intr-o uniune europeana ultimul lucru de care ar trebui sa se mai vorbeasca este nationalismul.

 4. roxanna18 says:

  vor autonomie,go ungaria,este acolo destula

 5. sabin says:

  NICIODATA !!!

 6. sulfy says:

  este a tuturor dar cu respectarea constitutiei noastre …

 7. Pato Basil says:

  mars acasa !!! pentru autonomie!

 8. sorin says:

  debusolat
  pe vremuri….militar find eram extrem de patriot si nationalist,acum dupa ce am vazut ca “nu ne vindem tara”o dam pe spaga….mi se rupe……daca lor l ar fi mai bine decat cu astfel de politicieni (lipitori ai neamului) e ok…..
  bravo lor ca sunt uniti si nu renunta la visul lor.NOI ROMANII CAND LUPTAM PENTRU TARA NOASTRA????????PENTRU VIATA NOASTRA SI A CELOR CE VOR VENII?????????????????????simplu NICIODATA..!!!!!!!……ca la noi mama prostilor este gravida mereu si nu stim decat sa barfim sa mintim sa furam si sa ne intereseze capra vecinului………asa ca DUCA SE………………….

 9. SORIN says:

  PS:
  GLOBALIZARE=SCLAVAGISM MODERN
  restul doar VORBE……………..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card