Autostrazile romanesti – cele doua – sunt printre cele mai scumpe din Europa. Pretul pe kilometru nu doar ca include cateva milioane de dolari in plus fata de ce platesc europenii, dar are inclus si un mort-doi, ba inca si cateva zeci de raniti bonus. Masinile distruse si animalele facute terci sunt la superoferta. Dar cum asta nu era de ajuns, niste idioti s-au gandit sa ne dea si putin fum, asa, de control, cat sa murim putin. Comentezi?!

Privind siderat imaginile de la televizor mi-am amintit de jocul ala din copilarie, Corabia Nebunilor, in care victima intreba ceva si i se raspundea intotdeauna altceva, dupa o logica numai de nebuni stiuta. La fel si acum, la intrebarile si strigatele victimelor, cei responsabili n-au avut decat raspunsuri cu o logica nebuna, dementa chiar.

Politia nu-si poate face datoria, afirma deunazi cu ochi smeriti un oficial al acestei institutii, pentru ca s-a furat cablul optic de pe autostrada, astfel incat telefoanele si sistemul de avertizare de pe sosea nu functioneaza. Hai nu ma-nnebuni! Si voi, Politia Autostrazii, ce pazeati? Se face o investitie de sute de milioane de euro, in schimb nu sunt bani decat pentru trei echipaje de politie pe sens, si asta in weekend, pe timp de zi? Ca noaptea…

Dar nu numai atat: victimele accidentului au relatat ca, sunand la 112 pentru a cere ajutor, li s-a raspuns ca trebuie sa contacteze Politia locala. Oamenii se innecau in fum, riscau sa arda de vii, trebuiau sa se ajute intre ei, iar dispecerii platiti din banii lor le dadeau… sfaturi telefonice. Si asta pentru ca in Romania nu exista linie directa cu Politia Autostrazi pentru a reclama un incident, iar desteptii de la 112 de-aia nu mai pot ei sa-i sune. A doua zi dupa accident, la aceeasi institutie s-a stins de altfel lumina. Asa ca ofiterii care monitorizau traficul s-au holbat ore in sir la niste monitoare goale si nu au putut fi anuntati de niciun fel de accident. Nu ca ar fi avut ce face…

Continuand universul kafkian: SMURD-ul nu a putut ajunge la timp la locul cu pricina pentru ca ambulanta Calarasi le-a spus ca nu sunt raniti in accident. Ce atata SMURD, ce-i cu vedetismele astea de la teve, las’ ca ne facem noi treaba. Incet si bine, caci la noi se moare meticulos, dupa program. Ce conteaza ca spitalele locale nu se compara cu cele din Bucuresti, las’ ca suntem suficient de orgoliosi si n-avem nevoie de elicopteru’ vostru, ce-s fandoselile astea!

Contactat de un ziar pentru a vorbi despre atacurile la adresa sa din partea ministrului internelor, chestorul Fatuloiu, seful de trib al Politiei Romane in subordinea caruia se afla Politia Autostrazii, a transmis prin intermediul consilierului sau de imagine ca nu are ce comenta. Sigur, capul care simte sabia asupra sa da cam greu din buze, insa nu pot sa nu ma minunez ca seful Politiei are un consilier de imagine in timp ce imaginea insasi a autostrazilor peste care patroneaza este una singura: moartea.

In toata aceasta vijelie de fum a cazut si capul sefului Politiei Rutiere, care nu avea nicio treaba cu Politia Autostrazilor, si care era de altfel singurul politist roman absolvent de cursuri de management al traficului facute de nemti si de englezi. De ce? Pentru ca ii statea in gat sefului Politiei Romane. Nu-i nimic, o sa gaseasca un tablagiu care sa-l inlocuiasca si care sa fie tras la raspundere tot atunci cand trebuie sa curga sange.

Poate ca ar fi bine ca viitorul sef al Politiei, laolalta cu cel al Politiei Rutiere si cu cel al Politiei Autostrazilor sa aibe nu doar consilieri de imagine, ci si consilieri profesionali, sa-i ajute sa-si faca treaba. Ba inca si consilieri psihologi, consilieri de limba romana, consilieri financiari si o maseuza. Care sa le ia cu mana durerile de cap si mustrarile de constiinta.

Pentru ca aceasta Corabie de nebuni sa fie completa, criminalii care ard miristile – si despre care am mai scris de atatea ori – isi vad in continuare linistiti de treaba. Guvernul taxeaza cu 700 de euro o masina Euro 3 care emite 120g/CO2 pe kilometru, in schimb lasa nesanctionate bestiile care dau foc la campuri intregi. Iar Garda de Mediu isi misca urgent funduletul doar atunci cand apar si victime umane, caci in rest…

Recapitulam: un mort, 13 raniti, apoi alti morti, alti raniti, investitii de sute de milioane de euro in autostrazi si echipamente adiacente, in oameni si sisteme de monitorizare, politici de mediu si de reducere a accidentelor, batai in piept din partea oficialitatilor si nu in ultimul rand milioane de vorbe si de cuvinte rostite si scrise pe acest subiect – atat inainte, cat si dupa. Toate: inutile. O lugubra si interminabila perdea de fum.

Orice ar fi, suntem doar la mijlocul verii. Si cum seceta continua iar responsabilii se bat in declaratii, isi paseaza vina de la unul la altul sau isi vad linistiti de incendierea miristilor si de furtul materialelor de pe autostrada, noi astialalti, cei mici si multi, vom trebui sa ne descurcam ca si pana acum. Adica scapa cine poate.

Pana atunci, tuturor responsabililor acestui infern soldat cu morti si raniti, le adresez ganduri calduroase. Extrem de calduroase. La propriu.

<<publicat initial pe drive-test.ro>>

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card