Ultima spaga pe care am dat-o a fost in urma cu 9 ani, pentru certificatele medicale dinaintea casatoriei. Aveam de ales intre a da o spaga ca sa se faca rapid formularele, sau sa intram la cozi interminabile pentru niste analize oricum inutile.

Nu mai tin minte sa fi dat vreo alta spaga intre timp, desi anul dinaintea spagii cu pricina fusese foarte bogat in aceasta privinta, din cauza unor drumuri prin spitale. Am vazut insa destule spagi date si stiu ca una dintre primele intrebari pe care ti le pui cand intri intr-un spital este “cat e spaga?”. Zic de spitale, pentru ca intre timp Primaria de sector, celalalt mare factor de spaga potential din viata mea, a fost asanata iar functionarii sufla si-n iaurt.

Daca ai dat spaga si vrei sa spui si celorlalti cat costa un serviciu altminteri deja platit, poti intra pe www.amdatspaga.eu si sa contribui la ‘mercurialul spagii’. Ii zic mercurial pentru ca, daca tot esti fortat sa dai spaga, macar sa stii cat e si sa nu dai mai mult.

Un cuvant de incheiere: site-ul cu pricina nu incurajeaza datul spagii. Ci demonstreaza doar o realitate pe care unii vor s-o nege cu orice pret: in Romania se da spaga! Si asta se intampla zi de zi.

ps. mare diferenta intre ‘spaga’ si ‘bacsis’. Prima iti este pretinsa pentru a ti se oferi un serviciu pe care persoana respectiva era obligata sa ti-l ofere oricum, a doua este data din bunavointa ta, ca recompensa pentru un serviciu facut bine.

De exemplu, daca dai 2 lei la un spalator de masina inainte sa-ti spele masina, se cheama ca i-ai dat spaga. In mentalul sau, buna implinire a serviciului depinde de acei 2 lei. Daca insa astepti si ii dai banii la sfarsit, fara ca el sa aiba certitudinea ca va primi ceva, se cheama ca i-ai dat bacsis. Si ala, cel putin aici in Balcani (unde patronii de hoteluri, restaurante, spalatorii etc chiar se asteapta ca o parte importanta din veniturile angajatilor sa vina din bacsisuri), e o chestie care tine de normalitate. Din pacate.

Share →

2 Responses to Am dat spaga

  1. artistu says:

    Ie multe ma nene ZVONER de vorbit aici! Si tre sa recunosc ca unra le-as da spaga da’ nu vor sa primeasca. De ce? Cica ara avea o chestie pe cale de disparitie numita COLOANA VERTEBRALA PRINCIPIALA! Restul n-am ce le face, ca sa ii sar repede si sa nu am murdaresc de “caca” le dau si trec mai departe. Dar astept cu infrigurarare clipa cand obiceiul asta va disparea! ;)

  2. vik says:

    Stai linistit artistule, vremurile fara spaga nu vor veni in Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card