Daniel Tudoran, de la blogzone.ro, a trimis la mai multa lume un mail prin care pune o problema interesanta: este necesara sau nu o revista a presei bazata pe blog-urile romanesti? Mailul este extrem de lung, insa raspunsul nostru are doua componente:

Varianta scurta:

 Blogul cel de Taina

Varianta (extrem de) lunga o aveti aici:

Sunt doua aspecte total diferite de care ar trebui sa se tina seama. In primul rand, problema este gresit pusa. Daca o revista a presei bazata pe blogurile romanesti este sau nu necesara, asta o vor decide cititorii blogzone. Desi acum se bucura de un trafic bunicel, daca ea nu este necesara va disparea in cateva luni, de la sine, pentru ca este pornita ca un proiect comercial, iar nu ca unul personal. Deci la aceasta intrebare e complet inutil sa dea bloggerii un raspuns.

Al doilea punct este cel cu adevarat interesant: este sau nu este legala o revista a presei bazata pe blogurile romanesti?Din punct de vedere al literei legii romanesti, DA, este. Cu conditia sa citeze doar din blog-uri, nu sa preia integral continut de pe ele fara acordul utilizatorilor. Aici exista un caveat: limita de la care un articol este citat sau preluat nu este una fixa. Blogerii nu fac parte din CRP, care a instituit o astfel de limita ce obliga agregatoarele de stiri (hotnews, 9am, stiri24, etc.) sa se limiteze in a prelua doar un numar de 500 de semne dintr-un articol, cu link obligatoriu catre ziarul sau revista respectiva (si aceasta limita are baze legale discutabile). Niciun blogger nu poate interzice citarea din blog-ul sau, in schimb poate interzice link-urile catre blog-ul sau (si ziarele pot cere acelasi lucru). Se aplica exact aceleasi reguli din razboiul legal – si pe bani multi – dintre Google si marile concernuri de media.

Deci – pentru cei care nu doresc sa fie citati – life sucks! Nu au niciun mijloc legal prin care sa interzica acest lucru. Dimpotriva, au tot dreptul sa se supere atunci cand blogzone le preia un articol in mod integral sau chiar si intr-o proportie majora. Chestie care a fost reclamata de mai multa lume. Au tot dreptul sa ceara stergerea acelei preluari. Iar repetarea de catre blogzone a unor astfel de practici tradeaza oarece lacomie.

Unde este limita intre citarea dintr-un blog si preluarea intr-o proportie majora? Probabil ca va fi nevoie de un proces in justitie pentru a se stabili acest lucru, de la caz la caz.

In al treilea rand, este preluarea de continut in stil revista presei legitima (atat timp cat se incadreaza in limitele legale)? Da, este legitima. Google, YouTube, digg.com ba chiar si blogerii insisi preiau in permanenta continut de la altii, fie sub forma de titlu si link, fie sub forma de citat, fie sub forma de comentariu si link, si pe asta se si bazeaza de altfel blog-urile. Oricat de original ar fi cineva, oricat material original ar crea, la o simpla privire se poate vedea ca peste 70-80% din continutul blog-urilor sunt materiale preluate, comentate si digerate. Scopul comercial sau nonprofit al site-ului care le preia continutul este irelevant.

Asadar, daca ne supara faptul de a fi citati (scopul conteaza prea putin), ar trebui sa ne simtim cu musca pe caciula si atunci cand punem fotografii din reviste (mai mult sau mai putin porno), cand preluam de pe YouTube ultimele videoclipuri muzicale, sau cand amintim de o stire dintr-un ziar anume, fie el romanesc sau nu. Ca sa nu mai spunem de torrente, mp3-uri, filme “de la prieteni” si windoza non-genuine. Daca tot facem pe moralistii, sa fim moralisti pana la capat, nu?

In ultimul rand, este benefica o revista a presei blogurilor? Da. In primul rand, ea poate scoate din anonimat niste blog-uri utile (vezi acest exemplu) . In al doilea rand, ea poate servi drept sursa de informare pentru cei care nu au habar de domeniul blog-urilor, feed-uri rss si alte minuni asemenea. Un fel de introducere in tema, daca vreti. Acesta este de altfel rolul agregatoarelor de stiri.Masura in care isi vor implini rolul agregatoarele de stiri de pe blog-uri ramane sa fie dovedita in timp. Valoarea adaugata a unui agregator de stiri este data de insusi timpul pe care cineva il economiseste avand toate stirile la indemana. Modul in care aceasta valoare poate fi sporita sau redusa la zero tine de agregatorul de stiri in sine. Daca blog-ul agregator e la fel de lipsit de umor precum Mircea Badea, daca are IQ-ul la fel de sub-saharian si daca cei din spatele lui au ego-ul la fel de mare, atunci da, va deveni la fel de inutil ca revista presei facuta de sus-numitul domn. Si enervant.Incheind discutia aici, o mica remarca rautacioasa: nu credeam ca fenomenul ziaristi vs bloggeri se va repeta, de data asta in oglinda. Ziaristii erau basicati pana mai de curand ca erau citati si comentati pe blog-uri. Ei iata ca acum bloggerii sunt basicati ca sunt preluati de ziaristi. Concluzia? Putine calmante nu ar strica…

Pe tema blogzone au mai scris: eddie, andressa, dece, subiectiv, piticu, zoso, manafu.

Share →

12 Responses to Agregatorii de blog-uri. Blogzone – legit au ba?

 1. de ce? says:

  :) ))) bravo pentru imagine, dementiala, textul e prea lung si nu am timp acum sa-l citesc, promit sa revin.

 2. [...] zvoner, legata de noi. OH da … ca tot suntem in [...]

 3. vezi ca ai broken links :)

 4. zvoner says:

  multam! am remediat.
  cam ciudat editorul asta, daca intri sa corectezi iti da peste cap cam totul… :(

 5. [...] Si pentru ca tot se apropie sarbatorile va invit sa dati click pe poza de mai sus. Zvoner s-a jucat un pic cu poza originala ( “sursa Leonardo”, oare i-a cerut voie? :D ) si a transformat totul intr-o asa zisa “masa a bloggerilor”. Contextul il aflati intr-un post de-al lui in care este vorba despre Daniel Tudoran de la blogzone.ro, care a trimis la mai multi bloggeri un mail (inclusiv mie) prin care pune o problema interesanta: este necesara sau nu o revista a presei bazata pe blog-urile romanesti? (mai pe larg aici) [...]

 6. Nico says:

  super articol
  zvoner meriti nota 10

 7. Nico says:

  imi pare rau ca cei de la senior interactive au inchis http://www.blogzone.ro
  eu zic sa ii propunem acestui jurnalist, Daniel T sa faca impreuna cu noi, bloggerii un site cu revista bloguriilor. dar cu aprobarea noastra. ce zici? sa putem coordona proiectul.

 8. zvoner says:

  Ar fi interesant. Cum insa eu coordonez actualmente trei proiecte din trei domenii cumplit de diferite, ma vad nevoit sa zic pas :)

  Sunt curios de dedesubturile inchiderii blogzone. E cam nasol sa se inchida atatea blog-uri, fie ele simpatice sau antipatice…

 9. [...]  E si normal, doar a fost Cina cea de Taina… [...]

 10. Nico says:

  este interesant mesajul lor: “Nu multumim nesimtitilor si istericilor. Le recomandam mai multa relaxare”. pe cine face nesimtiti?
  cine sunt?
  m-am uitat pe proiectele lor. au site-uri neactualizate, precum http://www.ebanker.ro, http://www.creditepersonale.ro si http://www.creditemasini.ro

 11. Andrei Maxim says:

  Uite întrebare de 100 de puncte: tu, ca blogger, ce drepturi ai garantate de legea română exceptând dreptul la liberă exprimare?

  Din curiozitate, am fost acum vreo jumătate de an la Biblioteca Naţională să înregistrez blogul meu cu un ISSN pentru a avea copyright and stuff. Răspunsul celor de acolo a fost că nu se dau astfel de numere pentru bloguri şi că nu au cum să garanteze drepturile de autor pentru bloggeri.

  În plus, cum să dau drepturi de autor unui individ care nu avea nici măcar un email pe site, dar date de contact şi nume sau prenume?

 12. zvoner says:

  Cred ca asta te poate ajuta: http://www.legi-internet.ro/lgdraut.htm#1 :)

  Pe scurt: poti pune notita de copyright linistit pe site-ul tau, sau poti scrie orice altceva doresti, care sa indice dorinta ta clara de a-ti fi respectate drepturile de autor. Poti face aceasta indicand ori numele tau, ori pseudonimul sub care scrii (nu e cazul la tine). Dar acest lucru NU ESTE NECESAR. Sau obligatoriu.
  Caci Legea romana a drepturilor de autor iti protejeaza opera fix din momentul scrierii ei.
  “Art 24-1: Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice se naste din momentul crearii operei, oricare ar fi modul sau forma concreta de exprimare.”
  Asadar, din momentul in care ai apasat pe publish, ba chiar dinainte, legea romana iti apara dreptul de autor.
  Din acel moment, nimeni, absolut nimeni nu iti poate prelua integral opera, si nici macar in parte majora (derivare). Poate doar cita din ea in schimb, atat timp cat aceasta citare e facuta cu scopul unei analize, a unui comentariu, a unei critici sau a unei exemplificari, chiar daca scopul este comercial.
  Dimpotriva, nu o poate prelua in scopul obtinerii unui profit decat cu acordul autorului.

  Inregistrarea unui numar la BN te ajuta doar la probatoriul faptului ca tu esti autorul operei respective. Cum pentru blog-uri nu se poate obtine o inregistrare la BN, exista mai multe modalitati prin care sa iti asiguri o probare mai usoara a faptului ca tu esti autorul respectivelor texte (in cazul in care se ajunge la instanta).
  Exista un time stamp pe care il pune automat blog-ul. Exista si time stamp-uri cu valoare probatorie mai mare. Exista dovada scrierii documentului pe computerul tau.
  In fine, inainte de a ajunge in instanta, pe baza acestora, poti cere cu putere respectarea drepturilor tale de autor, aratand, daca e cazul, dovezile respective celui care l-a incalcat.
  Daca nu asculta, si daca te consideri suficient de lezat, il poti actiona in judecata. Nu ai nevoie de ISSN sau de alte interventii ale Bibliotecii Nationale, ci doar de a face dovada ca tu ai scris respectivele lucruri si ca preluarea lor, inclusiv sub forma citarii, este facuta cu incalcarea legii.

  O sa revin cu un post special dedicat acestui subiect.

QR Code Business Card