In fine, dupa lupte seculare care au durat 10 ani, a fost pornit si al doilea reactor de la Cernavoda. Deocamdata pentru teste, dar incepand din Septembrie reactorul de 700MW va furniza 8% din energia Romaniei, ducand astfel la 18% aportul energiei nucleare la mixul energetic romanesc.

Programul nuclear romanesc va continua si in urmatorii ani. Construirea unitatilor 3 si 4 va incepe in 2008 si se va finaliza in 2014, cu un cost de 2.2 miliarde de euro. Impreuna cu primele doua unitati, ele vor produce circa 28-30% din necesarul de energie electrica a Romaniei.

Este interesant de stiut daca uzina s-ar mai fi putut construi langa Delta Dunarii daca in Romania ar fi existat organizatii ecologiste la fel de puternice ca in Germania, de exemplu. Ecologistii au o dilema, totusi: centralele atomice sunt cel mai putin poluante, si reprezinta solutia pe termen mediu pentru a se putea face tranzitia de la energia bazata pe combustibili fosili la cea bazata pe alternative (soare, vant, apa, biomasa, etc).

Din motive de Cernobil insa “verzii” din toata lumea se opun cu vehementa construirii lor, uitand poate ca centralele din Occident sunt complet diferite de cea care a explodat in Ucraina.

Dezbaterea este deschisa, pana una-alta incepem sa ne apropiem de un mix energetic ideal, unde energia nucleara ar reprezenta cel putin 50% din total.

Tot ce vreti sa stiti despre Centrala Nucleara de la Cernavoda aveti aici:

http://www.cne.ro/m.aspx?id=55&it=2

Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card