Situatia e, asa cum stiti, deosebit de proasta in Europa. Unii spun ca e nevoie de un razboi pentru a ‘rezolva’ lucrurile. Altii, printre care si eu, spun ca vom avea doar o cadere cu pana la o treime a nivelului de trai si vreo 10 ani pierduti, si cam atat. Europa trebuie sa iasa intarita din aceasta criza, sau emigram cu totii in Australia.

Dar mai exista o varianta, mai cinica. Un nou 9/11, de data asta european. Care sa focuseze atentia maselor asupra unui inamic comun. Poate ‘face’ Iranul vreo prostie?

Nu ca asta ar rezolva problemele Europei, caci razboaiele nu rezolva nimic niciodata.

Din pacate, scenariile rele sunt nenumarate. Cel bun e unul singur.

Tagged with:  
Share →

5 Responses to 9/11 din nou?

 1. cl says:

  Care crezi tu ca e cel bun? Pari cea mai echilibrata persoana pe care o citesc. :)

 2. zvoner says:

  @cl multam :)

  “Cel bun” nu e neaparat un singur plan… alb, sau negru. Ci unul cumplit de gri, dar mai putin prost decat alternativa dezagregarii Europei.

  E prea tarziu pentru o zona cu un euro puternic si unul slab, e prea tarziu sa accepti iesirea Greciei, Italiei sau Spaniei din zona euro. Consecintele ar fi dramatice.

  Si atunci, singura solutie e sa accepti riscul inflatiei, sa faci ca ultimul imprumutator, si anume Banca Centrala a Europei, sa puna tiparnita de bani in functiune, pe de alta parte sa se imprumute prin obligatiuni europene si astfel sa faca ceea ce fac americanii – sa cumpere timp.

  Iar acest timp, de 3-4 ani, sa fie folosit pentru reducerea drastica a deficitelor, dar si pentru o recalibrare a economiilor europene. Asta ar insemna cedarea suveranitatii statelor nationale in favoarea unor finantisti si a unui guvern european central cu putere reala de decizie in privinta fiecarei economii in parte. Si realizarea Statelor Unite ale Europei nu doar la nivel economic si politic ci si la nivel fiscal.

  Exista si aici riscuri imense. Economia Germaniei merge bine cand se imprumuta cu 2.5%, dar daca eurobondurile sar la 4-5% se poate gripa. In plus, cum convingi nemtii si finlandezii si ceilalti nordici sa plateasca oalele sparte de mediteraneeni, riscand 10-15 ani de stagnare economica pana cand se aseaza treburile?

  Privind lucrurile asa, deja mi se pare si mie ca fiind imposibil de pus in practica, asa ca din pacate tot ce putem face e sa luam niste pop-corn si sa privim frumusetea aisbergului care se apropie de Titanic… :|

 3. cl says:

  Sunt de acord cu tine. Pentru banii primiti, Grecia, Italia,etc trebuie sa taca si sa inghita orice vine din nord. Serios vorbind. Voi foarte fericit sa fiu condus de un neamt sau un finlandez(singura tara din UE care chiar a respectat regulile UE). Si as zice oricand un DA hotarat austeritatii, sa lucrez 5-10 ani pe bani mai putini, dar sa stiu ca realizam ceva si in 10 ani vom avea o Europa unita financiar, politic, etc. Pentru ca as avea mai multa incredere in nemti, finlandezi, decat in romani. Noi ar trebui sa ne recunoastem incapabilitatea…

 4. zvoner says:

  Partea cea mai amuzanta este sa ii vezi pe polonezi cum se roaga de germani sa-i conduca :) )

  Ce ti-e si cu istoria asta…

 5. cl says:

  Da!:)) E foarte amuzant! Dar e singura solutie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card