Prin contrast cu ce am scris acum cateva zile, desi n-am nicio putere de decizie (in afara de ochi scosi din orbite de stupizenia politicienilor), iata 5 chestii care vor ingropa definitiv economia romaneasca, toate propuse zilele astea de guvernanti.

1. Taierea a unui procent nesemnificativ din bugetul de achizitii de bunuri si servicii. Adica gaura neagra ramane. Si ramane pentru ca mafia din varful statului sa isi poata sluji mai departe clientii politici. Printre ele patinoarele de care se tot vorbeste sunt cel mai mic rau. Raul cel mare sunt avioanele rablele americane de 1 miliard de euro, precum si miile de ‘donatii’ de la bugetul de stat pentru te miri ce achizitii la preturi duble sau triple. Numai bancile de 800 de euro bucata puse de Negoita din 10 in 10 metri in tot sectorul 3 si bordurile puse in randuri triple, numai piatra cubica ce a inlocuit asfaltul turnat anul trecut in parcul IOR, si numai alte asemenea decoratiuni complet aberante in timp de criza puse prin toate sectoarele (si criza e din 2008!!) – numai ele si arata cum oameni aparent normali (si laudati de mine, pe drept cuvant) pot devaliza de fapt bugetele locale, adica banii publici, fara a tine cont catusi de putin de realitatea economica. 2 ani de criza, gropi cat carul pe alei iar noi facem fantani arteziene?!

2. Taierea cheltuielilor bugetare in mod egal pentru toti sub forma de curba de sacrificiu. A reduce pensiile, a reduce salariile medicilor si profesorilor – doar pentru ca depind de bugetul de stat – este o masura oribila, dar si cumplit de nedreapta. E un tratament cu cianura.

3. Marirea taxelor si impozitelor anumitor categorii esentiale de profesionisti – esentiale pentru economia Romaniei. Cum ar fi reintroducerea impozitarii salariilor programatorilor, care va distruge tot binele facut in ultimii 10 ani de firmele de IT (aduc bani grei in tara!!). Pambu o zice mai bine la el pe blog.

4. Concentrarea pe taierea cheltuielilor in loc de concentrarea pe repornirea economiei private. Darea afara a 2-300.000 de oameni de la buget n-ar rezolva absolut nimic daca ei nu isi vor gasi de munca in economia privata. Din pacate in contextul actual, firmele se inchid, nu se deschid.

5. Teama de a lua credite externe pentru a le dirija in economia productiva. Teama asta a avut-o si Ceausescu. Unii inca mai viseaza la euro in 2015. Oare cat de rupti de realitate sunt acesti oameni?! Inainte de a ne preocupa de un deficit si-asa anemic (altii au 12%), oare nu ar trebui mai intai sa sprijinim cumva cu niste bani necesari ca aerul economia privata? Nu, hai sa le marim taxele (asta ne asteapta, asta a si inceput).

Share →

4 Responses to 5 masuri care ingroapa economia romaneasca

 1. radu says:

  deja se afla la 2 metri

 2. silicon_v says:

  Cred ca e usor sa comentezi de pe margine. Poate ar trebui sa va ganditi poate cum ar fi finantat un deficit bugetar de 12%, cum vad ca va ganditi, asta “ca sa pornim economia”

  Va pot oferi un pont: Spania a iesit pe piata cu o emisiune de titluri guvernamentale. Stiti cati bani s-a imprumutat? ZERO euro.

  Noi suntem la un pas de incetarea de plata si visam la noi imprumuturi, pentru a pastra pensiile si salariile la acelasi nivel. E ca si cum nu ai avea la poker nimic in mana, ai pus pe masa toti banii, masina si casa si plusezi: si nevasta..

  P.S. Asta cu repornirea economiei e o fantoma care bantuie. Tarile occidentale au aruncat sute de miliarde in joc pentru asta. Si nu au reusit. E un sistem defect la modul profund, pana nu se platesc toate politele nu o sa porneasca. Si o sa dureze. Si o sa doara. Rau de tot.

 3. zvoner says:

  Nu e usor sa comentezi de pe margine atunci cand te costa fix in buzunar. Nu e deloc usor sa stai neputincios si sa vezi cum navigatul in ape tulburi se face cu niste carmaci inapti (de orice coloratura politica) si ca nu ai alternativa decat sa accepti.

  Departe de mine gandul sa ne imprumutam pentru a pastra pensiile si salariile la acelasi nivel. Sunt 100% de acord cu reducerea cu 25% a cheltuielilor bugetare, dar nu sub forma de curba de sacrificiu, adica 25% pentru toti, pentru ca asta nu extirpa cancerul de care se tot vorbeste: agentiile inutile si redundante vor ramane, nu vor fi inchise, clientela va ramane etc. Macar sa se faca si asta, insa rezultatul aplicarii aberante a acestei masuri e greva generala, adica o eventuala gripare si mai adanca a statului si a economiei romanesti.

  Inteleg ca este imposibil sa iei bani externi. Pai in primul rand ai deja foarte multi bani externi de luat, din care noi abia am absorbit maximum 15% – banii europeni. Si din aia 15% noi punem banci din 10 in 10 metri si facem sali de sport la preturi triple. Solutii exista, nu sunt de acord cu fatalismul asta ca ‘rien ne va plus’.

  Da, gaura e imensa si o sa vorbesc despre ea intr-un post viitor. Cineva va trebui sa plateasca. My money is on China.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card