Zicea cineva ca e usor sa stai pe margine si sa chibitezi in loc sa pui umarul la redresarea situatiei disperate a economiei romanesti. Eu nu prea sunt de acord: e foarte greu sa NU poti face altceva decat sa chibitezi…

Nu sunt economist, dar in locul unui Fond de Solidaritate, a taierii in bloc a salariilor bugetarilor sau a maririi taxelor, cred ca se pot gasi alte masuri, mult mai relevante. Indraznesc sa amintesc 5 dintre ele.

1. Crearea unui fond de garantare a creditelor acordate IMM-urilor

Cu 2 miliarde de euro Statul se poate pune garant pentru creditele de pana in 40.000 de euro acordate IMM-urilor, sub anumite conditii (similare cele in care o banca ar acorda un imprumut unui IMM daca actionarii ar veni cu ipoteci garantie).

Asta ar stabiliza cel putin 50.000-70.000 de IMM-uri (ca nu toti au nevoie de linii de credit de 40k, media ar fi pe la 20k) si ar incuraja crearea foarte rapida a cel putin 50-70.000 de locuri de munca. Normal, banii s-ar duce nu in consum ci in investitii si in cash flow, dupa niste proportii usor de stabilit pentru a preveni deturnarea fondurilor. Macar 70% dintre aceste IMM-uri daca raman profitabile, toata lumea are de castigat mult mai mult decat daca alea 2 miliarde se duc in asistenta sociala. Cele 50-70.000 de locuri de munca create pot absorbi oameni dati afara de la stat: win-win.

2. Accelerarea si debirocratizarea absorbtiei fondurilor europene.

S-a uitat destul de convenabil ca UE ne-a pus la dispozitie zeci de miliarde de euro. Stiti cat s-a absorbit din acesti bani din 2007 pana acum? In functie de domeniu, intre 1.76% si 15.14%!!!!

De ce? In special din cauza birocratiei (platita din banii nostri), a lipsei de promovare, a lipsei de informare si a administrarii dezastruoase a intregului proces de catre autoritatile romane. Daca statul ar ridica piedicile puse tot de el si de functionarii sai in calea absorbtiei fondurilor europene si daca ar ajunge macar la un 60% (caci nu pot spera la mai mult), atunci ar intra in tara mult mai multi bani decat intreg deficitul de care se tot vorbeste zilele astea. Pe proiecte care ar genera la randul lor bani in mod durabil!

3. Renuntarea la taxele parafiscale si la impozitele de tip forfetar.
Intrarea in colaps a IMM-urilor s-a produs nu din cauza vreunui TVA marit, ci din cauza forfetarului si a taxelor marite cerute pentru a tine in viata un sistem functionaresc a carui singura justificare este exact controlarea acestor noi taxe. Acest cerc vicios trebuie rupt.

Iar statul trebuie sa inteleaga ca degeaba se bucura la cateva sute de euro luate de pe spinarea fiecarui IMM daca asta inseamna cate un somer pe fiecare IMM, pe care apoi trebuie sa-l sustina din bani publici.

4. Restrangerea drastica a achizitiilor de bunuri si servicii de catre stat

Aici este marea buba, asta e de fapt gaina cu oua de aur pe care statul a ascuns-o cu mare grija. Aici sunt mult mai multi bani decat se pot obtine din scaderea salariilor sau a numarului functionarilor. Statul da comenzi discretionare, achizitioneaza lucruri de care nu are nevoie la un pret uneori dublu sau triplu, pentru a satisface clientela politica.

O reducere cu 30% a acestor achizitii ar face diminuarea salariilor si pensiilor inutila. Reducerea numarului de bugetari ar fi mult mai utila decat reducerea in bloc a salariilor tuturor.

5. Injectarea de capital de stat in proiectele care sustin si promoveaza investitiile strategice private deja existente.

Ford are nevoie de drumuri bune. Dacia la fel, isi rupe trailerele pe mizeria de drum de la Mioveni. Nokia, Mittal si multi alti mari investitori care asigura coloana vertebrala a exporturilor romanesti nu au primit niciun fel de sprijin de infrastructura din partea statului.

Inainte de a da banii pe vreun tronson uitat de lume din Autostrada Transilvania, ar trebui sa fie reparate drumurile pe care isi rupa masinile companiile majore din Romania care aduc bani in tara. De ce? Pentru ca ele pierd bani din aceasta cauza, bani care nu intra in buget sub forma de taxe mai apoi. In plus, orice investitor major vrea sa intre in Romania se va confrunta cu aceeasi lipsa de infrastructura locala. Inainte de a face mii de kilometri de autostrada, macar faceti cele 200-300 de kilometri necesari marilor producatori.

Masuri sunt mult mai multe, printre care subventionarea fermelor mari in detrimentul micilor producatori care au sub 10Ha, o campanie de promovare a produselor agricole romanesti etc. Dar eu am amintit doar 5 care mi se par de bun simt. Nu ca le-ar baga cineva in seama…

Tagged with:  
Share →

3 Responses to 5 masuri care ar putea salva economia romaneasca

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Adrian Mihaltianu and justbride, Taracila Carmen. Taracila Carmen said: RT @thezvoner: 5 masuri care ar putea salva economia romaneasca http://sp2.ro/6d5638 [...]

 2. camil says:

  bine ar fi să ajungă și la urechile celor cu putere de decizie. dar urechile rămân surde…voit sau nu

 3. silicon_v says:

  “4. Restrangerea drastica a achizitiilor de bunuri si servicii de catre stat

  Aici este marea buba, asta e de fapt gaina cu oua de aur pe care statul a ascuns-o cu mare grija. Aici sunt mult mai multi bani decat se pot obtine din scaderea salariilor sau a numarului functionarilor. Statul da comenzi discretionare, achizitioneaza lucruri de care nu are nevoie la un pret uneori dublu sau triplu, pentru a satisface clientela politica.”

  Din pacate nu. Intrebati orice spital din Romania daca isi mai permite sa aplice masura de mai sus. Deja pacientii vin cu pansament de acasa. Si aici nu mai e cazul ca se fura, pur si simplu achizitiile au fost duse la limita de jos.

  Asta pentru ca am ajuns in trim I din 2010 la 75% din buget cheltuit pe salarii, pensii si ajutoare sociale!!! Din pacate grosul cheltuielilor bugetare a trecut spre salarii si pensii, cam de 3 ani incoace.

  Hai sa ne imaginam ca din cei 25% din buget se fura constant 20%, cu atat e umflata orice achizitie bugetar. O suma considerabila, nu? Din ce stiu eu comisioanele se invart pe la 10-15%. Dar sa mergem pe 20%. DIN ORICE ACHIZITIE. Asta face spaga la 5% din buget, adica 1,5% din PIB. Si noi trebuie sa reducem cam 3% din PIB.

  In plus e complet nerealist sa ne imaginam ca avem cum pune pe picioare un sistem de achizitii capabil sa elimine orice “comisioane”. Si asta in in 3-6 luni! Nu mai avem ce face. Acel 75% trebuie taiat. Deja a crescut cu mult prea mult, fata de cat poate economia sa suporte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card