Daca tot sunt in perioada de link love, iata ca si Alex Brie isi pune problema de unde am plecat, unde am ajuns si cat mai e pana departe. Mai precis, despre obsesia romanului de a ajunge din urma Occidentul.

Cititi la fata locului, eu voi zice doar ca daca tot s-au dat acolo o ilustrare englezeasca si una budista, o sa adaug si eu una romaneasca, de pe timpul comunismului.

Cica se zice la radio ca Occidentul sta pe marginea prapastiei.

‘Si noi, noi ce facem tovarasi?’

‘Noi stam in prapastie si ne uitam in sus, sa vedem cum o sa cada’

Cam asa si cu ADN-ul nostru de stupid people. Brucan era optimist cand zicea ca in 20 de ani ne vom destepta. Daca ma uit in urma, in istoria ultimilor 200 de ani, vad cat suntem de medievali, de neschimbati, de iremediabil pierduti fata de civilizatia aceea careia ii tot ducem dorul. Noi nu suntem occidentali, si nici nu vom fi vreodata, pentru ca sangele nostru este balcanic, nu curge din Alpi.

Businessul la noi e inca bişniţ,  invarteala si improvizatia sunt lege, mantuirea infrastructurii trece prin borduri, tot ce producem noi e câh iar tot ce produc strainii e ok, dar mai ales tot ce fac ceilalti e gresit, stramb si prea tarziu, si tot ce facem noi e corect, drept si mai ales prea devreme ca sa inteleaga ceilalti. Cam asta suntem, si cam asta vom fi inca 200 de ani de-aici incolo.

Cand ne vom civiliza? Raspunsul e simplu: fata de Occident, niciodata. Fata de noi insine… e un proces continuu. Ma uit in urma cu 18 ani si ma uit acum, si vad totusi o mare diferenta. Tot ce pot spera e ca peste inca 18 ani, daca voi mai fi, sa vad o si mai mare diferenta. Oare sunt prea optimist?

*A.D. 2108,  megalopola Bucuresti, suburbia Lehliu, etajul 108: Vetoooo, unde-ai pus fă usturoiu’ ca simt ca ma trece-o gripa fă! ‘Las’ ca-ti trece cu tuica Vasile! Ia si bea si taci dreac’ din gura de mutant ce esti, ca-mi tremura holograma cu episodu’ 35.090 din Tanar si Nelinistit!’

Tagged with:  
Share →

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card