In general ma abtin sa discut despre religie pe acest blog, pentru ca am un trecut mai complicat in aceasta privinta.

Insa nu pot trece cu vederea marsavia facuta azi de Oprescu si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, care, intr-un stat laic si in contextul unui buget din care au taiat la sange investitiile, au decis sa aloce 6,5 milioane de euro din banii bucurestenilor pentru Catedrala Mantuirii Neamului si alte 47 de biserici din Capitala. Adica asa ceva.

De ce marsavie?

Nu pentru ca ar fi vorba de bani stransi si de la atei, protestanti, catolici samd si dati la ortodocsi pentru ca, pana la urma, sunt doar 2.3 euro pe cap de bucurestean. Nici pentru ca au donat aceasta suma fara a intreba cumva bucurestenii, caci fac asta – pe sume mult mai mari – in fiecare luna, pentru tot felul de prostii, ba inca sunt convins ca daca i-ar fi intrebat, majoritatea ar fi zis ca “Da”, sa-i dea. Si inca nici pentru ca in loc sa-i orienteze spre un azil de batrani, de exemplu, de care e atata nevoie, i-au orientat spre ceva care trebuia finantat 100% din resurse proprii.

Ci pentru ca orienteaza acesti bani din buzunarul tuturor contribuabililor cu incalcarea principiilor fundamentale ale unui stat modern, care stipuleaza ca Statul nu are ce cauta sa finanteze vreo Religie mai presus de altele. Stiu, nu veti gasi asta nici in Constitutia Romaniei si nici in Legea Cultelor. Dimpotriva, acolo veti remarca faptul ca in Romania cultele recunoscute sunt considerate persoane juridice de utilitate publica.

Si aici intrevine chestia sinistra care mi-a ridicat asta-seara tensiunea: faptul ca, in Romania lui 2012, in care nu avem bani pentru spitale, pentru scoli, pentru a ne educa mintea si a ne vindeca trupul, avem bani pentru mantuire. Caci, se stie, mantuirea nu se poate face fara bani.

In Romania lui 2012, in care nu sunt bani pentru scaderea mortalitatii infantile, in care nu sunt bani pentru educatia sexuala, profilaxia bolilor venerice si pentru planificarea familiala, in care nu sunt bani pentru educatie, in care nu sunt bani pentru asigurarea unei batraneti decente, pe scurt, in care nu sunt bani pentru ca Statul sa finanteze lucrurile care pot duce Romania inainte, care ii pot ridica pe romani la nivelul secolului XXI, sunt insa bani cu nemiluita pentru toate lucrurile care duc Romania inapoi, la nivelul Evului Mediu.

Mi s-a ridicat tensiunea pentru ca nu este vorba decat de o mita politica furata din buzunarele noastre si aruncate in buzunarele lor, ale celor care n-au nicio legatura cu mantuirea neamului, ci mai degraba cu smintirea lui. O cardasie politica intre cei mai mizerabili dintre romani: politicienii si tovarasii din Sinod, care, intr-o tara in care se moare de saracie lucie, in care bisericutele umile monument-istoric se prabusesc si in care canoanele Bisericii sunt ignorate cu desavarsire de catre enoriasii care prefera si astazi traditiile pagane, decid ca e bine sa cheltuiasca 200.000.000 (da, ati citit bine, doua sute de milioane de euro) pentru o cladire care se straduie din rasputeri sa rivalizeze in uratenie si goliciune sufleteasca cealalta magaoaie aruncata in centrul Bucurestiului, numita cel putin la fel de ridicol, Casa Poporului.

O sminteala care arata cat de rupti sunt de realitatea lui 2012 cei care ne conduc – fie politic, fie religios.

Caci tot asa cum in casa lui Ceausescu nu e urma de popor, nici in Catedrala Mantuirii Neamului nu va fi urma de mantuire. Dumnezeu n-are ce cauta in castelul ala de nisip beton-armat construit pe bani luati cu japca de la saraci, tot asa cum nici Isus n-ar aproba-o daca ar veni maine in inspectie pe santier. Ar voma de sila, mai degraba, ar pune mana pe un bici si i-ar alerga pe popi de colo-colo ca pe ultimii talhari (a mai facut-o).

Insa problema e in alta parte si e mult mai profunda. Statul roman nu finanteaza degeaba cultele, cu precadere Biserica Ortodoxa (sa nu credeti ca ceilalti nu pun botul la bani. Ba pun! Ati ramane uimiti sa vedeti cati popi si pastori de alte culte primesc bani de la Statul Roman!). Le finanteaza pentru ca tara asta este compusa in continuare din milioane de indivizi care considera relatia lor cu Dumnezeu ca pe un troc: ti-am claditi biserici, ti-am platit popii, ti-am facut colive, ti-am tinut datini, ti-am tinut post, ti-am tinut sarbatorile, DA-NE!

Este cea mai josnica treapta a religiei, cea medievala, cea in care credinciosul n-a reusit nici macar sa lase cumva vreun pic de lumina sa-i strapunga negura gandurilor. Un popor medieval, plin de superstitii pagane, plin de ipocrizie si nesimtire, in care aproape 50% cred ca Soarele se invarte in jurul Pamantului, care se teme de vaccinuri, un popor care isi lasa copiii sa cerseasca pe strazi, dar care e degraba facator de cruci in fata cladirilor de piatra si lemn.

Romanii sunt medievali, caci duhovnicii lor sunt niste medievali. Mantuirea noastra e incremenita in sminteala pentru ca insusi cei care ar trebui sa conduca la mantuire sunt niste smintiti. Iar daca sminteala catedralelor era cumva iertabila celor ce le ridicau in Evul Mediu, a persista in aceasta mandrie fara de margini nu inseamna altceva decat a flegma in sus, inspre insusi ideea de Dumnezeire. What goes up…

Iar cercul asta vicios care ma face sa vomit este intretinut dintr-o dubla frica. Frica politicienilor ca electoratul lor s-ar putea destepta si ca si-ar putea pune increderea in fortele proprii, nu in conducerea lor, precum si frica clericilor ca enoriasii lor s-ar putea destepta si ar inceta sa le mai plateasca intrarea lor la Dumnezeu. Moment in care ar incepe sa le scada si burtile – atat unora, cat si celorlalti.

Din nefericire, cercul vicios continua, iar masura luata azi de CMB si Oprescu arata ca nici nu se va opri prea curand. Se va rostogoli mereu si mereu, intru prostirea unui neam intreg.

Caci nimic nu e mai trist decat o tara cu 19 milioane de prosti.

Tagged with:  
Share →

51 Responses to 19 milioane de prosti

  1. Alexa says:

    N-as vrea sa numar bisericile din Germania, care oricum stau goale si taxele care se primesc de la fiecare individ catolic. Mai aveti multe subiecte de care sa va legati? Cred ca in fiecare zi cautati un subiect interesant, cu ce credeti voi ca merge prost in Romania. E-adevarat ca efortul e mai mic, decat daca ati cauta sa vorbiti despre ce merge bine. Sa nu-mi ziceti ca v-am uimit. Da, merg multe lucruri bine in Romania si asta in comparatie cu viata din Germania, pe care am experimentat-o. Regret fiecare clipa ca am plecat din tara. Am plecat pentru ca m-am saturat de oameni ca voi, care intruna denigreaza tara si n-au altceva nimic de facut mai bun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card