In urma cu 18 ani, un evreu balos care a pus zdravan umarul la propasirea comunismului in Romania si care apoi a descoperit beneficiile capitalismului prevestea ca trebuie mai intai sa treaca 20 de ani pentru ca romanii sa treaca de la stadiul de “stupid people” la stadiul de europeni.

20 de ani suna o vesnicie, si asa sunau si pentru noi, colegii de liceu care ne uitam la magazinele ponosite tocmai private de cozi si ne inchipuiam ca in doua-trei luni vom vedea firme luminoase, blugi, portocale si angajati harnici spaland asfaltul cu Dero, asa cum vazusem prin Bulgaria, Ungaria sau Polonia vecine, pe unde ajunsesem prin bunavointa Partidului.

Acum 18 ani, intrarea in lumea democratiei insemna pentru noi speranta ca nu ni se va mai dicta de sus intr-un mod aberant ce sa facem, ca vom fi cu totii cu adevarat egali, ca valorile vor iesi la suprafata si ca arivistii, politrucii si nesimtitii vor fi pusi la coltul de gunoi pe care il merita. Ca vom avea fiecare un cuvant de spus si ca vom fi ascultati, ca vom depasi orice probleme impreuna si ca peste 20 de ani vom fi ca-n Vest.

Acum 18 ani ne-am bucurat ca niste copii – atat noi cei care eram copii, cat si parintii nostri – pentru ca ne-am luat portia de libertate. Acum 18 ani multi au murit intr-o valtoare care urma sa aduca ceva mai bun pentru copiii, parintii si fratii lor. Acum 18 ani mame nasteau in chinuri copii care de data asta aveau un viitor in fata.

Acesti copii urmau apoi sa-si dea masura de recunostinta peste ani, cand implineau majoratul, si sa aduca o schimbare radicala, incheind tranzitia si rapunand ultimul ‘stupid people’ ramas la putere. Brucan avea tupeul sa prezica ceva pe 20 de ani inainte, caci stia ca nu-i va mai apuca. Noi l-am injurat mai intai, apoi am inteles ca avea dreptate si ne-am pus pe asteptat.

Au trecut 18 ani, si generatia lui ’89 va vota anul viitor. Sau cel putin va avea dreptul sa voteze. Sa inceapa sa schimbe lumea, urmand principiile si regulile jocului adus acum 120 de ani in Romania: democratia. Generatia care nu a vazut ororile comunismului va avea de acum incolo puterea.

Si?

Ramas printre cei care au refuzat sa plece, nu din patriotism, ci din oportunism, ma izbesc din ce in ce mai des de niste ziduri pe care nu le-am perceput ca atare de la inceput. Traiesc, de exemplu, intr-un oras pe care il pot defini ca atins de o forma de dementa galopanta. Condus de schizofreni tembeli care se trag direct din spita celui cadorisit cu plumb de Craciun acum 18 ani.

Traiesc, iarasi, de exemplu, intr-o tara condusa de un om al ranchiunilor si al satisfactiilor mici, si de inca un om care si-ar creste gheare si pe spinare doar-doar sa ramana la putere. Traiesc intr-o tara in care un criminal in masa da interviuri intr-o limba de lemn deloc modificata, ba inca incepe sa polueze si blogosfera cu ea. Si mai traiesc intr-o tara in care generatia de 18 ani, cea care ar trebui sa schimbe totul, este descrisa de profesorii de facultate ca fiind de departe cea mai cretina intalnita pana acum.

Si prin ‘cretina’ inteleg exact asta: lipsa de IQ, lipsa de cultura generala, lipsa de interes fata de semeni si lipsa de interes pentru cauze nobile, altele decat gagicareala, mistocareala si trendineala. Lipsa de orice trasatura de umanitate – nu in mod absolut, dar din pacate in mod general.

Ce naiba sa se schimbe intr-o tara condusa de dinozauri, in care cei care tin economia pe umeri refuza cu indarjire sa se implice in politica (si au si de ce!) si in care generatia care ar trebui sa schimbe totul sufera de schizofrenie avansata?!

Singura sansa a acestei tari este sa fie remorcata cu forta de catre o suprastructura vestica, sa ni se puna portarei si guvernanti straini si sa ni se ia orice urma de initiativa pur romaneasca. Caci din interior nu va veni nicio schimbare, cel putin nu in bine. NU avem de unde alege din actuala (si viitoarea) clasa politica, NU avem societate civila, si NU avem nici macar embrionii uneia. Stupid people sunt inca aici, si sunt majoritari, asa cum au fost, si asa cum vor ramane.
Bloggerii nostri de top sunt in general niste puţoi incapabili, iar liderii de opinie isi primesc tainul in plic la sfarsit de luna. Administratorii nostri locali sunt orgoliosi, imbecili si satisfacuti de sine, in timp ce functionarii nostri sunt prost platiti, prost educati si prost dispusi. Educatorii nostri sunt ori dinozauri ori loseri care nu au reusit sa se integreze in sistemul capitalist. Iar bogatii nostri sunt in genere afaceristi verosi care nu produc nimic, decat aspira valoarea altora.

Intr-o Romanie in care ar fi trebuit sa primeze valoarea, astazi se premiaza in continuare non-valoarea.

Concluzia? 18 ani au trecut. 2 to go. Go West!

Ultimul stinge lumina.

ps.

Vreau, chiar VREAU sa imi veniti cu contraargumente. Stiu ca sunt, vreau sa le aud. Am tot atata nevoie de ele ca si voi!

Tagged with:  
Share →

51 Responses to 18 ani de stupid people. 2 to go. Go West.

  1. 18 ani de stupid people- 2 to go- Go West- — Zvoner-ro…

    I-auzi ce suparat era zvoneru’ acu’ 2-3 ani. Ma gindesc ca intre timp i-o fi trecut….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card