Am lecturat ieri acest text de Caragiale, scris dupa evenimentele din 1907.

Nici ca se putea o analiza mai atenta, mai cuprinzatoare si mai onesta a ceea ce insemna poporul roman acum 100 de ani.

Certuri politice interminabile si ipocrite, habarnismul si prostia ridicate la rang de lege, plebea usor de manevrat si mai presus de toate, o tara saraca-saraca si jefuita de toti cu o frenezie demna de cauze mai bune.

Partea mai haioasa e ca in urma cu doua  zile am dat, prin intermediul lui Vlad Petreanu, de o alta lectura, de data asta un jurnal de calatorie scris de un print rus care a traversat Valahia si Moldova in 1837, la doar cativa ani de la civilizarea acestor locuri prin interventia rusa sub comanda lui Kiseleff.

Puteti citi jurnalul in original pe siteul WDL, folosind sagetile verzi de langa thumbnailurile din coltul stanga sus si sarind direct la pagina 150. O sa aveti parte de 100 de pagini scrise cu dragoste de un print care apucase sa traiasca in Occident si care descrie saracia lucie a unei tari incredibil de bogate.

Concluzia? Sa nu mai dam vina (doar) pe comunism. Suntem asa de cand ne-am nascut ca popor. Avem si circumstante atenuante, caci Demidoff da vina pe invaziile repetate ale vecinilor si pe jugul turc, iar Caragiale pe evreii si grecii care conduceau treburile tarii. Dar de fapt vina e a noastra. Asa suntem noi, un popor de lacuste. Un popor care nu a avut ragazul istoric sa rasufle si sa se relaxeze. Un popor mereu cu foamea-n gat, cum zicea Rebengiuc.

Oare peste 100 de ani, in 2109, lucrurile vor sta fundamental diferit? Voi ce credeti?

Share →

3 Responses to 100 de ani de nimic

  1. A.Faith says:

    am citit şi eu azi jumătate din textul scris de Caragiale şi într-adevăr, aproape nicio diferenţă între ce era atunci şi ce e acum. nu am observat decât că azi “învârtelile” se fac la un nivel mai ridicat, cu ceva mai mult tam-tam, media fiind mult mai implicată în jocurile lor. totodată, media are un rol mai important în intoxicarea maselor cu informaţii adesea inutile.

  2. TheBride says:

    Nu, din pacate. Statornicia ne lipseste, lenea ne prisoseste, influentabili suntem. In asemenea conditii, cum vrei tu sa construim ceva? Chiar si in 100 de ani? Tot timpul va exista cineva sau ceva care ne va razgandi, ne va intoarce inapoi, ne va face sa daramam ceea ce altii dinainte au construit si tot asa. Nu, nu cred ca avem vreo sansa de schimbare cu adevarat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

QR Code Business Card